aA
"Įkalčių prieš jį turime, tik juos reikia tinkamai sudėlioti ir išrinkti akcentus", penktadienį BNS korespondentui sakė prokuratūros Specialių tyrimų skyriaus vyriausiasis prokuroras Rimvydas Valentukevičius.

Prokuratūra maždaug prieš tris mėnesius iš Australijos, kur po Antrojo pasaulinio karo apsigyveno A. Gudelis, gavo įvairios dokumentinės medžiagos apie anksčiau australų teisėsaugininkų atliktą šio lietuvio praeities tyrimą.

Pasak prokuroro R. Valentukevičiaus, jau peržiūrėta ir perskaityta didžioji dalis iš australų atsiųstų vaizdo ir garso įrašų bei dokumentų, kuriuose užfiksuotos A. Gudelio ir liudytojų apklausos.

Lietuvos prokuratūra įtaria A. Gudelį 1941 metais liepos mėnesį Kupiškyje dalyvavus sušaudant civilius Lietuvos gyventojus, tarp kurių buvo ir žydų, taip pat tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žudymu.

Baudžiamoji byla jam iškelta pernai liepą.

Pasak R. Valentukevičiaus, bylos tyrimą labai apsunkina tai, kad A. Gudelis nebuvo vietinis Kupiškio gyventojas, todėl likę anų laikų liudytojai jo beveik neprisimena.

Lietuvos generalinės prokuratūros žiniomis, A. Gudelis, kuris buvo Lietuvos kariuomenės karininkas, prieš pat karo pradžią buvo perkeltas tarnauti į Kupiškį.

Karui prasidėjus, 1941 metų birželio pabaigoje jis iš Lietuvos kariuomenės kareivių ir vietos savanorių Kupiškyje sutelkė ginkluotą būrį, kuriam pats ir vadovavo.

Pasak prokuroro R. Valentukevičiaus, yra įkalčių, liudijančių, jog A. Gudelio būrys dalyvavo komunistų ir jiems prijaučiančių asmenų, kitų civilių gyventojų, tarp jų ir žydų, egzekucijose.

Būrys vėliau buvo pavaldus Kupiškio karo komendantui arba vokiečių okupacinei valdžiai.

Tačiau A. Gudelio veikla Kupiškyje tetruko maždaug tris savaites, vėliau jis buvo perkeltas į Kauną.

Pasak prokuroro A. Valentukevičiaus, iš visų apklaustų dabar gyvų liudytojų A. Gudelio byloje tik vienas prisiminė patį A. Gudelį.

"Akivaizdu ir aišku, kad jis vadovavo tam būriui, bet kaltinimui suformuluoti dar trūksta konkretumo", sako prokuroras R. Valentukevičius.

Žydų organizacijos šią savaitę pareikalavo, kad Australijos vyriausybė iš naujo ištirtų pranešimus apie A. Gudelio veiklą per karą Lietuvoje.

A. Gudelis, kuriam dabar 88-eri, gyvena Adelaidės priemiestyje Pietų Australijos valstijoje ir kaltinimus neigia.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.