aA
Londono olimpinių žaidynių atidaryme penktadienį šoksianti lietuvė Gražina Linkevičiūtė sako, kad pasiruošimas grandioziniam atidarymo renginiui labai primena Dainų šventę. Kadangi atidaryme šoks ir vaidins tūkstantinė žmonių minia, atskiros grupės repetavo atskirai ir tik neseniai suėjo į bendrą aikštę, kurioje išsiskleidė visas sumanytas renginio paveikslas.
Gražina Linkevičiūtė
Gražina Linkevičiūtė
© Asmeninio archyvo nuotr.

„Man labai primena Dainų šventę, kai kiekvienas choras repetuoja atskirai, o paskui visi sueina kartu ir kokią savaitę repetuoja kartu. Man, kaip šokėjai, pirmiausia reikėjo išmokti patį šokį, o paskui prasideda atskirų renginio dalių jungimas ir žmonių srauto skirstymas – reikia žinoti, iš kur išeiti, kur įeiti, kas po ko ir kada eina. Norėdami surepetuoti visą šią seką, repetuojame kartu. Todėl jeigu iš pradžių grupėje buvo apie 200 žmonių, tai neseniai vykusioje repeticijoje jau susirinko apie 4000 žmonių“, - pasakojo pašnekovė.

Merginos pasakojimu, net darbdaviai buvo patenkinti, kad ji šoks atidarymo ceremonijoje, tad pažadėjo lankstų darbo grafiką.

„Darbdaviai sakė: tikrai būtinai dalyvauk. Aš iš pradžių net nežinojau, koks bus mano repeticijų grafikas, galvojau gal negalėsiu, bet darbe man sakė: „Tikrai galėsi, tik eik, suderinsime, padarysime išimčių“. Jie sako, kad didžiuojasi, jog kažkas iš firmos prisideda prie olimpinių žaidynių“, - teigė G. Linkevičiūtė.

Šoks atidarymo renginyje

Gražina Didžiojoje Britanijoje gyvena jau šeštus metus ir yra atsakinga už žurnalų ir laikraščių leidyklos „Publishing Media Company“ finansus. Praėjusiais metais buvo paskelbta, kad norintieji dalyvauti Londono olimpinių žaidynių atidarymo renginyje kviečiami į atranką, tad mergina nutarė pabandyti laimę.

„Aš nesu šokėja, dirbu finansų srityje ir visiškai nesu susijusi su šokiais. Pirmuoju etapu buvo viešai paskelbta, kad visi norintys dalyvauti atidarymo ceremonijoje, turi registruotis. Tai buvo pernai rudenį. Tuomet iš mūsų visų jie išrinko, kas kam tinkamas. Atrankas vykdė garsūs šokėjai ir aktoriai, mums reikėjo vaidinti, šokti. Jie mus suskirstė į grupes. Tarkime, jei jie galvoja, kad esi tinkamas šokti, paima į šokių grupę. Šiaip jiems reikėjo visokių žmonių ir mes konkrečiai nežinojome, kokiam vaidmeniui esame numatyti. Mane paėmė šokti, bet yra vaidinančių žmonių, yra žmonių, kurių sugebėjimai specifiniai“, - pasakojo G. Linkevičiūtė.

Anot merginos, visa atidarymo ceremonija yra padalinta į tris dalis, o pati Gražina šoks trečiojoje. Atidarymas, pasak pašnekovės, bus tarsi vientisas spektaklis, kurios ašis – svarbiausi istoriniai Didžiosios Britanijos įvykiai.

Gražina teigia, kad olimpinės žaidynės 95 proc. grįstos savanorių darbu, atidarymo spektaklyje šoks ir vaidins taip pat daugiausia savanoriai, kuriems nebus už darbą atlyginama finansiškai.

„Visos šitos olimpinės žaidynės pagrįstos savanoriais. Man atrodo, kad 95 proc. visų žmonių yra savanoriai. Žmonės ateina iš visokių sričių – vieni dirba didžiausiuose investiciniuose bankuose, naftos kompanijose, kiti ligoninėse, mokyklose. Yra jaunimo, lankančio dramos būrelius, yra žmonių iš įvairių šokių mokyklų, bet daugiausia visi esame atėję kas sau – atėjome, mus atrinko“, - teigė Gražina.

„Mus, savanorius, vienija tai, kad esame olimpinių žaidynių fanai, esame labai užsidegę dalyvauti šiame šou, nes toks šou vyksta tik vieną kartą gyvenime. Pavyzdžiui, vakar mes turėjome repeticiją su daugybe žiūrovų, rytoj vėl turėsime repeticiją. Kai pagalvoji, čia didžiausias pasaulyje šou. Mes lauke šokame ir per lietų, ir vos ne per sniegą, ir per šalčius, ir per karščius. Nors mes čia, Anglijoje, esame linkę skųstis orais, bet šioje kompanijoje nebuvo nė vieno, kuris skųstųsi dėl to repetuojant“, - pasakojo mergina.

Renginys sustyguotas iki detalių

Jos pasakojimu, visos repeticijos prasidėjo balandžio mėnesį, o per pastarąsias trisdešimt dienų buvo apie dvidešimt repeticijų.

Gražina teigia negalinti atskleisti konkrečių atidarymo ceremonijos detalių, nes ją saisto sutartis, tačiau, jos teigimu, renginio metu bus parodyti pastarojo šimtmečio virsmai Didžiojoje Britanijoje.

G. Linkevičiūtės pasakojimu, visas pasirodymas sustyguotas iki smulkiausių detalių, o kūrybinis prodiuseris mintinai žino, kiek žmonių telpa vienoje ar kitoje stadiono pusėje.

„Pavyzdžiui, ateina režisierius ir sako, kad reikia, jog vienoje kurioje nors vietoje prabėgtų šimtas žmonių. Tuo tarpu kūrybinis prodiuseris žino, kad šimtas žmonių toje vietoje netilps, nes jie užima tiek ir tiek vietos. Viskas yra apskaičiuota iki smulkmenų. Stadionas padalintas į sektorius, yra nubraižyti žemėlapiai, apskaičiuota, kiek žmonių gali išeiti, kiek įeiti“, - sakė lietuvė.

Pasak Gražinos, visi renginio dalyviai yra sunumeruoti ir turi specialias ausines, per kurias girdi muziką bei nurodymus.

Merginos teigimu, iš pradžių atidarymo ceremonija turėjo trukti tris su puse valandos, bet netikėtai paaiškėjo, kad pasibaigus renginiui žiūrovai neturės galimybės grįžti namo visuomeniniu transportu, nors jo darbo laikas olimpinių žaidynių metu pailgintas. Dėl šios priežasties tik prieš dvi savaites teko pusvalandžiu sutrumpinti visą ceremoniją, tarp jų ir patį spektaklį.

Klausiama, kaip Londone užtikrinamas saugumas, mergina pasakojo, kad šiam tikslui skiriama daug dėmesio. Pavyzdžiui, šventės dalyviai, eidami į olimpinį parką, kiekvieną kartą jaučiasi kaip patekę į oro uostą – patikrinami jų daiktai, žmonės pareina pro metalo detektorius, negali įsinešti skysčių didesnėse nei 100 ml pakuotėse.

Gražinos teigimu, neišvengta ir skandalų, kai saugumą užtikrinanti privati saugos įmonė buvo pagauta aplaidžiai dirbanti, nes tikrintojai sugebėjo atnešti į olimpinį parką neleidžiamų daiktų. Privati saugos įmonė

„Žaidynių metu saugumą turėjo užtikrinti privati apsaugos firma, bet jai sunkiai sekėsi rasti žmonių – jie turėjo įdarbinti 13 tūkst., bet įdarbino tik 10 tūkst. Dažniausiai tai buvo jauni žmonės, studentai. Pavyzdžiui, kai mus įleisdavo į olimpinį parką, tikrindavo privačios firmos darbuotojai, paskui vieną dieną pasikeitė – vietoje jų atsirado vyrai, karinėmis dykumų uniformomis. Paskui laikraščiuose rašė, kad buvo bandoma patikrinti, kaip veikia apsauga, ir pavyko pranešti dvi žaislines bombas. Tuomet buvo nuspręsta, kad privati įmonė negalės susidoroti su užduotimi“, - sakė Gražina.

Viešbučių kainos pabrango keturis-penkis kartus

Gražina sako, kad nors Londonas neišnaudoja turistų, tačiau artėjant olimpinėms žaidynėms viešbučių kainos pabrango keturis-penkis kartus. Mergina sako tuo įsitikinusi ir pati, mat patikrino, kiek kainuoja viešbučio, kuriame yra gyvenusi, kambarys. Gražinos manymu, galbūt dėl pabrangusių kainų, Londone turistų minių dar nematyti.

„Viešbučių kainos yra nerealiai aukštos, jos išaugo kokius penkis kartus. Aš žiūrėjau vieną viešbutį, kur esu apsistojus anksčiau, tai jis pabrangęs kokius keturis kartus. Todėl jeigu žmonės turi nusipirkę bilietą į krepšinio varžybas, manau, kad jie ir atvažiuos vienai ar dviems dienoms. Man atrodo, kad turistai į olimpines žaidynes dar nesuplūdo“, - sakė mergina.

Tačiau, jos teigimu, taksi kainos neturėtų kandžiotis, mat dažniausiai atsiskaitoma internetu ir piktnaudžiavimai nėra dažni. Maisto kainos ar vandens, jos nuomone, bus brangesnės įvairiuose turguose, gatvėse, mat ne visi turistai norės stovėti ilgose prekybos centrų eilėse.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.