Įtėvių šeimose augantys vaikai taip pat turi normalų smegenims signalus siunčiančios baltosios medžiagos kiekį, tačiau pilkosios medžiagos – mažiau. Pastaroji kontroliuoja raumenų veiklą, atmintį, emocijas ir kalbą.

Mokslininkai mano, kad šie rezultatai paaiškina, kodėl daug laiko su svetimais žmonėmis praleidžiantys vaikai dažnai kenčia nuo hiperaktyvumo, dėmesio sutrikimo ir kitų psichikos negalavimų ir turi žemesnį intelekto koeficientą bei prastesnius kalbos įgūdžius.

Šiuos baltosios ir pilkosios medžiagos kiekio skirtumus tyrėjai aiškina nevienodu smegenų stimuliavimo intensyvumu, nes svetimų žmonių auginami vaikai dažnai kenčia nuo emocinės deprivacijos ir suaugusiųjų dėmesio stygiaus.

Atlikdami tyrimą, mokslininkai skenavo vienų Rumunijos vaikų namų auklėtinių, kurių amžius nuo aštuonerių iki vienuolikos metų, smegenis. Tas pats buvo daroma ir su vaikais, kurie po įsivaikinimo augo šeimose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)