Pirmas - geresni nei analitikai prognozavo bendrovės II ketv. rezultatai. Tai teigiamai paveikė investuotojų nuotaikas. Taip pat reikėtų paminėti, kad rinkos spekuliantai tikisi „nušauti du zuikius vienu šūviu“. Gauti dividendus už 2012 metus bei sulaukti „TeliaSonera“ naujo savanoriško oficialaus pasiūlymo už kur kas didesnę kainą. Tad investuotojų dėmesio šios bendrovės vertybiniai popieriai neturėtų stokoti ir ateityje.

Talino biržoje buvo eilinė vasarišką prekybos sesija. Jokios bendrovės akcijų apyvarta neperkopė 100 tūkstančių eurų. Daugiausia dėmesio sulaukė azartinių lošimų bendrovės „Olympic Entertainment Group“ vertybiniai popieriai. Šios akcijos esant teigiamoms nuotaikoms tiek Vakarų Europos, tiek Baltijos šalių biržose dažnu atveju kyla daugiau negu pati rinka (beta indikatorius), tad domina ne tik institucinius, bet ir smulkiuosius spekuliantus.

Po itin aktyvios trečiadienio apyvartos Rygos birža grįžo į sau įprastas vėžes – 28 tūkstančiai latų. Daugiau kaip tu trečdalius rinkos apyvartos sudarė prekyba farmacijos bendrovės „Olainfarm“ vertybiniais popieriais. Šių 3,05 LVL nepakitusia kaina perleista už 23 tūkstančius latų. Šią įmonę galima drąsiai vadinti Rygos biržos flagmane.

Ketvirtadienį Šiaulių bankas paskelbė lūkesčius atitikusius 2012 m. II ketv. finansinius rezultatus. Banko grupės ketvirčio grynasis pelnas sudarė 3,8 mln. Lt, o banko 3,7 mln. Lt. Pelnas galėjo būti kur kas didesnis, jei ne išaugusios atidėjinių paskolų portfeliui sąnaudos.

Bankas padarė 6,9 mln. Lt atidėjinių, o tai yra 122,4 proc. daugiau nei prieš metus ir 86,6 proc. daugiau nei I ketv. Atidėjinių gausėjimas sietinas su per praėjusius metus stipriai padidėjusiu rizikingų paskolų portfeliu, tad natūralu, kad turėjo pagausti blogų paskolų, kurioms reikalinga daryti atidėjinius. Banko grynosios palūkanų pajamos vis dar buvo didesnės nei prieš metus (+20 proc.) ir 1,3 proc. didesnės nei I ketv. Visgi didesniam grynųjų palūkanų pajamų augimui trukdo paskolų portfelio stagnacija. Kiek nuliūdino grynosios komisinių pajamos, kurios praėjusį ketvirtį buvo 1 proc. mažesnės nei 2011 m. II ketv. Bankas daugiau pajamų gavo iš operacijų vertybiniais popieriais ir su užsienio valiuta. Džiugina tai, kad veiklos sąnaudos tebuvo tik 5,5 proc. didesnės nei prieš metus. Tokius rezultatus geriausiu atveju reiktų vertinti neutraliai – bankas nesugeba po „Snoro“ krizės įsibėgėti, nors jau turi pakankamai nemažai tam lėšų ir galėtų drąsiau didinti paskolų portfelį. Tad ir geresnių pelno rezultatų nesulauksime, kol paskolų portfelis nepradės augti.

Šaltinis
Temos
Investicinis bankas "Finasta“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją