aA
Po susitikimo premjeras Andrius Kubilius sakė, kad Lietuva pradeda derybas su "Jukos" bendrove ir tikisi, kad aktyviau derybos vyks ir su "LUKoil" bendrove.

"Mūsų planas - iki gegužės vidurio turėti bent vieną ilgalaikę sutartį", pabrėžė A. Kubilius.

Jo teigimu, Lietuvai būtų geriausia, jei abi Rusijos naftos bendrovės pirktų "Mažeikių naftos" akcijas ir tiektų jai žaliavą. Derybų strategiją šią savaitę parengė Ūkio ministerija.

Pasak premjero, su "Jukos" atstovais vyksta derybos dėl 10 proc. akcijų paketo, o "LUKoil" nėra pareiškęs savo pageidavimų.

"Mes norėtume juos kuo greičiau išgirsti. Aišku, mums svarbiausia yra ilgalaikės naftos tiekimas, ir tik su tokia sąlyga galime kalbėti apie akcijų pardavimą", pabrėžė premjeras.

"Mažeikių naftos" akcijos rusams bus parduodamos arba išleidžiant akcijų emisiją, arba parduodant Vyriausybės dabar valdomas. Premjero teigimu, dabar labiau linkstama prie pastarojo varianto.

Šią savaitę ūkio ministras Valentinas Milaknis sakė, kad Vyriausybė Rusijos naftos tiekėjams planuoja parduoti iki 10 proc. "Mažeikių naftos" akcijų. Tačiau jei atsirastų du investuotojai, pasak V. Milaknio, dėl akcijų paketo dydžio galėtų būti svarstoma iš naujo.

Lietuvos naftos koncerną nuo pernai rudens valdo JAV bendrovė "Williams International", įgijusi trečdalį akcijų, kitos priklauso Vyriausybei.

Oficialiai nepatvirtintomis žiniomis, "Jukos" siekia gauti 12,5 proc. "Mažeikių naftos" akcijų ir vietą valdyboje. Koncernas per Būtingės terminalą kasmet eksportuotų 2,5 mln. tonų, o Mažeikių gamyklai patiektų 1,7 mln. tonų naftos.

"LUKoil", neoficialiais duomenimis, norėtų valdyti maždaug trečdalį "Mažeikių naftos" akcijų ir dalyvauti jos valdyme. Koncernas garantuotų 6 mln. tonų naftos tiekimą per metus.

A. Kubiliaus teigimu, kol kas nenumatoma, kad Lietuvos Vyriausybės atstovai dalyvautų kitą savaitę Londone vyksiančiame "Mažeikių naftos" ir "LUKoil" susitikime.

Penktadienį vykęs pokalbis, pasak Seimo pirmininko Vytauto Landsbergio, surengtas prezidento kvietimu.

"Kartu pavalgėme pusryčius nemokamai ir slaptai", pridūrė Seimo vadovas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.