aA
Palangos centre esančias sovietinių karių kapines ir čia stovintį postamentą europarlamentaras Vytautas Landsbergis viešai pavadino sovietiniu reliktu. Jis pasiūlė sovietų karių palaikus perlaidoti prie atokiau kurorto centro esančios stačiatikių cerkvės, rašo „Lietuvos rytas“
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos garbės pirmininkas V.Landsbergis įgėlė ir Palangos valdžioje esantiems konservatoriams: "Jei teigiama, kad miesto valdžia Palangoje dabar neblogai tvarkosi, nesuprantu, kodėl jai iki šiol neparūpo tos kapinės."

Konservatorių partijos patriarcho V.Landsbergio pasiūlymas miesto vadovams virto karšta bulve: rankose laikyti skauda, o išmesti nevalia - būtų paniekinta Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos garbės pirmininko nuomonė. Miesto meras Šarūnas Vaitkus suskubo pritarti, kad sovietų karių kapinėms miesto centre priešais bažnyčią yra netinkama vieta: "Mėginsime spręsti šį klausimą. Juo labiau kad tai svarstyti mus įpareigoja ir iškelti kapines siūlantys miesto gyventojai. Bet tai darytume ne jėga, kaip prieš 5 metus Taline perkeliant bronzinį kario paminklą, o civilizuotai, suradę kompromisą su Rusijos ambasada Lietuvoje."

Viešai išsakytas žinomo politiko pasiūlymas Palangoje iškarto sukėlė aistrų. „Kam reikia erzinti žmones? Ne veltui maldoje sakoma: „Tegu ilsisi ramybėje.” Duokite žuvusiųjų palaikams ramybę. Šitiek metų šie kapai niekam neužkliuvo, o V.Landsbergiui, matote, trukdo”, – europarlamentaro pasiūlymu piktinosi žinoma kurorto architektė Rusna Vaineikytė. Tačiau palangiškis tremtinys 84 metų Stasys Jasas mano kitaip: „Rusų kareiviai buvo palaidoti pačioje matomiausioje miesto vietoje priešais bažnyčią. Kaip nugalėtojai. Kodėl turime taikstytis su okupantų valdžios kapinėms parinkta vieta?”

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.