aA
Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma ketvirtadienį patvirtino, kad Černobylio atominė elektrinė (AE) bus uždaryta šiais metais, nors dar neišspręstas klausimas dėl užsienio pagalbos jos uždarymui kompensuoti.
"Černobylis bus uždarytas ne vėliau negu šių metų gruodį", sakė L.Kučma.

Kai valstybinė komisija parengs rekomendacijas elektrinės uždarymui, "mes galutinai nustatysime net ir datą", sakė prezidentas, kurį pacitavo naujienų agentūra "Interfax".

Černobylio AE 1986 metais įvyko didžiausia pasaulyje branduolinė katastrofa, kai sprogo ir užsidegė jos reaktorius. Po avarijos išmestas radioaktyvus debesis praslinko virš didelės Europos dalies. Vakarų vyriausybės ir aplinkosaugos organizacijos jau seniai reikalavo uždaryti Černobylį.

Trečiadienį L.Kučmos vyriausybė pažadino naujas viltis, kai nurodė parengti Černobylio uždarymo planus. Tačiau jau po kelių valandų buvo paaiškinta, kad tai tik parengtinis žingsnis tam atvejui, jeigu L.Kučma padarys "politinį sprendimą" uždaryti šią elektrinę.

"Mes neturime abejoti, kad ši elektrinė privalo būti uždaryta. Reaktoriai, kurie veikė Černobylyje, yra nesaugūs naudoti", ketvirtadienį sakė L.Kučma.

Po 1986 metų katastrofos buvo uždarytas dar vienas Černobylio reaktorius, o trečias nustojo veikęs po 1991 metais įvykusio gaisro. Tada liko veikti tik vienas reaktorius, kuris pernai buvo ilgai remontuojamas, bet po to vėl kelis kartus sutriko.

Ketvirtadienį dėl garo nuotėkio taip pat buvo sustabdytas vienas Lvovo AE blokas, pranešė ITAR-TASS. Teigiama, kad šis gedimas buvo nereikšmingas ir nekėlė grėsmės nei elektrinės darbuotojams, nei aplinkai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.