aA
Lietuvos didžioji kunigaikštystė (LDK) turi būti atkurta, o šalį, kaip ir prieš šimtmečius, turi valdyti karalius. Tokią idėją antradienį surengtoje spaudos konferencijoje iškėlė LDK-Karalystės Atkuriamosios Tarybos veiklos atnaujinimo pradininkais pasivadinę Vaidas Lekstutis, Milvydas Juškauskas, Vaidas Želvys ir Violeta Sirvydytė.
Vaidas Lekstutis, Milvydas Juškauskas, Vaidas Želvys
Vaidas Lekstutis, Milvydas Juškauskas, Vaidas Želvys
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Siūlymą atkurti LDK ir sugrąžinti Lietuvai karalių jie pristatė kaip Pasaulio žemaičių sueigos nutarimą. Karaliaus institucija, anot konferencijos rengėjų, turėtų būti „šiuolaikiškai patobulinta“.

Pirmiausiai karalių Lietuvai sugrąžinti siūloma dėl istorijos atkūrimo, teisėkūros pertvarkos. M. Juškausko žodžiais, ji veikia „kažkaip netaip“, bet to kažkodėl netiria nei valstybės institucijos, nei kunigai.

Karalius, LDK atkūrėjų nuomone, turėtų būti išrinktas. Kandidatų į karalius jie kol kas neįvardijo – esą pirmiausiai reikia atkurti karalystę, o jau po to ieškoti jai vadovo. M. Juškauskas teigė nenorįs būti karaliumi – per daug darbo.

Prezidentei siūlo kreiptis į popiežių

M. Juškausko teigimu, „yra požymių, kad Lietuvos Respublika yra neteisėta – pati, kaip sistema“. Taigi esą derėtų grįžti prie monarchijos.

„LDK – tai ne Respublikos pirmtakas, bet junginys, galimas lyginti su Tarybinių Socialistinių Respublikų Sąjunga arba su Europos Sąjunga. Bet ne su Respublika“, - kalbėjo monarchijos šalininkas. Anot jo, Lietuvos valstybės atkūrimo aktuose net nėra žodžio „respublika“, taigi dabartinė valstybė esą yra neteisėtas LDK tęsinys. Trispalvę M. Juškauskas vadino „laikinąja vėliava“.

Anot jo, kad suprasti, kiek neteisėta yra Lietuvos Respublika, reikia išmanyti ir Sarmatijos istoriją.

M. Juškauskas taip pat citavo Konstituciją. Esą ir joje esama užuominų, kad Lietuvos valstybės, ar bent jau jos požymių, buvo ir prieš „Romos katalikų banditizmą ir okupaciją“. Sykiu jis ragino tirti Romos imperijos veiksmus prieš Sarmatiją, kurią jis įvardija kaip Lietuvos valstybės pirmtakę.

M. Juškauskas taip pat piktinosi, kad prezidentės patarėjai neleido pristatyti atradimų apie LDK, Sarmatiją ir kitus mistiškus Lietuvos istorijos epizodus Prezidentūroje. Negana to, šalies vadovės komanda esą nenurodė, ar pagalbos kreiptasi į patį popiežių. Esą būtent pontifikas gali padėti surinkti visus duomenis apie nutylėtąją šlovingąją Lietuvos istoriją.

„Juk popiežius tai nekaltas, kad mušėsi prieš daugelį metų mūsų protėviai su Roma“, - Benedikto XVI gera valia tikėjo M. Juškauskas.

Kam lietuviams ir žemaičiams tarptautiniai žodžiai?

Anot V. Lekstučio, žemaičių kantrybė išseko. Esą valstybė pinigus taško vėjais ir netgi ruošia dirvą imigrantams.

Jis taip pat piktinosi, kad lietuvių kalboje teisėtai naudojami tarptautiniai žodžiai. O ir anglų kalba esą per prasta ir per menkai išraiškinga „suprantantiems žemaitiškai ir lietuviškai“.

Kunigai durnina, o jaunimo mainus rengia „tarptautiniai špionai“

V. Želvio žodžiais, LDK būtina atstatyti „neatidėliotinai skubiai“. Kad karalius „sureguliuotų valstybės ir jos žmonių veiklą“.

Jis piktinosi kunigų veiksmais – esą jie baugina žmones pragaro vaizdais. Jaunimo mainų programas jis vadino „tarptautinių špionų“ sąmokslu.

Bažnyčiai, anot jo, kaip ir prieš šimtmečius, durnina žmones. „Durnių vis daugėja“, - įžvalgomis dalijosi V. Želvys, pridurdamas, kad kunigai kažkodėl pasakoja apie žydus (t.y. skaito Bibliją), bet ne apie šlovinguosius mūsų protėvius.

LDK galutinai subyrėjo XVIII amžiaus pabaigoje, po trečiojo Lietuvos-Lenkijos valstybės padalijimo. Per visą Lietuvos valstybės gyvavimo laikotarpį, šalis turėjo tik vieną karalių – 1253 m. karūnuotą Mindaugą.

1918 m. vasario 16 d. atkurta Lietuvos valstybė monarcho nebeturėjo.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.