aA
Lietuva sumokėjo visą savo šių metų narystės mokestį į Jungtinių Tautų (JT) pagrindinį biudžetą, tačiau šiai tarptautinei organizacijai vis dar lieka skolinga apie 3 mln. litų.
Kaip BNS sakė Užsienio reikalų ministerijos Jungtinių Tautų ir Europos tarybos skyriaus vedėja Dalia Kraulytė, Lietuva šią savaitę visiškai atsiskaitė su JT dėl narystės mokesčio į pagrindinį JT biudžetą, įnešdama 187 219 JAV dolerių (apie 750 tūkst. litų), tačiau Lietuva Jungtinėms Tautoms vis dar lieka skolinga apie 3 mln. litų į Taikos palaikymo operacijų bei Tarptautinių tribunolų biudžetus. Šis įsiskolinimas susikaupė per maždaug trejus metus.

Mokėdama kasmetinį mokestį, Lietuva palaipsniui padengia ir įsiskolinimą, susidariusį ankstesniaisiais narystės JT metais dėl jai tada nustatyto nepagrįstai didelio mokesčio.

Kai Lietuva 1991 metais tapo JT nare, jai buvo nustatytas narystės mokestis, kuris siekė 0,15 proc. nuo bendros visų šalių narystės mokesčių sumos. Toks mokestis nustatytas, padalijus Lietuvai ir kitoms naujoms JT narėms subyrėjusios Sovietų Sąjungos mokestį.

Lietuva, įvertinusi mokestį kaip neteisingą ir nepagrįstai didelį, sėkmingai išsiderėjo, kad jis būtų sumažintas. 1998 metais šis mokestis siekė 0,045 proc. nuo pagrindinio JT biudžeto, 1999 metais - 0,022 proc., o 2000 metais jis sudaro 0,015 proc.

Balso teisė JT Generalinėje Asamblėjoje atimama automatiškai, kai JT valstybės narės įsiskolinimai viršija sumą, prilygstančią valstybės pastarųjų dvejų metų įnašams.

Šių metų pradžioje Latvijai vienintelei iš Baltijos šalių dėl įsiskolinimų apribota balso teisė Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje. Latvija leistinus įsiskolinimus JT viršijo 22,5 tūkst. JAV dolerių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.