aA
Paprastai Žemės sukimąsi apie savo ašį mes priimame kaip savaime suprantamą dalyką, tačiau kai kurie pašaliniai šio reiškinio efektai gali priversti mus ..."palengvėti".
Pavyzdžiui, jeigu tu nori netekti viršsvorio, tačiau vis negali pasiryžti atsisakyti didelės ledų porcijos ar picos, tau vertėtų važiuoti kur nors arčiau pusiaujo. Žemei sukantis 1 664 kilometrų per valandą greičiu ties pusiauju išcentrinė jėga šiek tiek neutralizuoja traukos jėgą, todėl žmogus, ašigalyje sveriantis 68.5 kilogramus, ties pusiauju svers 68.2 kilogramus.

Egzistuoja ir dar vienas efektas, galintis mus šiek tiek "palengvinti". Dėl tos pačios išcentrinės jėgos mūsų planeta yra truputį "išsipūtusi", t.y. netaisyklingo apskritimo formos. Tokiu būdu ant pusiaujo stovintis žmogus yra 13 metrų toliau nuo Žemės apskritimo centro nei žmogus, stovinti ašigalyje. Atsižvelgus į tai, kad kuo labiau tolstama nuo centro, tuo labiau silpnėja traukos jėga, ties pusiauju gyvenantys žmonės yra "lengviausi".

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.