aA
Baltijos jūroje siaučianti audra gali sukelti potvynį kai kuriuose Talino pakrantės rajonuose. Talino įlankoje vandens lygis pusantro metro viršija nulinę Kronštato futštoko žymą. Vandens tiekimo įmonė "Tallinna Vesi" pranešė, kad dėl jūros vandens spaudimo sutriko kanalizacijos sistemos darbas.
Išvartyti medžiai Piarnu
Išvartyti medžiai Piarnu.
© AFP/Scanpix
Potvynio požymių Taline kol kas nematyti, bet jei audra siautės toliau ir smarkiai lis, gali būti apsemtos kai kurios gatvės.

Talino krizių reguliavimo komanda pasirengusi veikti. Sudarytos avarinės brigados, paruošti smėlio maišai, palaikomas ryšys su miesto valdžia, kad prireikus būtų uždarytas eismas kai kuriuose ruožuose.

Talino gyventojams patariama patikrinti ir kuo geriau uždaryti namų nuotakus, kad vanduo neprasiskverbtų į rūsius. Jūros vanduo gali pakilti 2,5 m virš Kronštato futštoko nulinės žymos.

Stipri audra, Estijoje siautusi naktį iš šeštadienio į sekmadienį, padarė daug žalos šalies energetikos sistemai, užtvindė kai kuriuos miestus, sutrikdė automobilių ir keltų eismą. Šeštadienio vakarą buvo nutrauktas susisiekimas su didžiausiomis Estijos Saremo ir Hiumos salomis.

Išvartyti medžiai Piarnu
© AFP/Scanpix

Pakilus Baltijos jūros vandens lygiui, beveik ketvirtadalis Estijos kurorto Piarnu buvo užlietas. Sekmadienio rytą vandens lygis buvo 2,8 metro aukštesnis už nulinę padalą, vėliau sumažėjo iki 2,6 metro. Taline jūros vandens lygis pakilo 1,52 metro.

Estijos gelbėjimo tarnybų teigimu, iš užlietų Piarnu rajonų evakuota apie 100 žmonių. Šiuose rajonuose atjungta elektra.

Per naktį gelbėtojai gavo 90 iškvietimų, dauguma jų buvo susiję su išvirtusiais medžiais. Duomenų apie nukentėjusius nėra.

Piarnu ir Hapsalu miestuose veikia krizės komisijos. Audros padarinius likviduoja gelbėtojai, pasieniečiai, policija ir savanoriai. Sekmadienio rytą vėjo greitis buvo 30 metrų per sekundę.

Estijoje dėl stipraus vėjo daugelyje elektros linijų nutrūko laidai, sekmadienio rytą daugiau kaip 5 tūkst. elektros pastočių nebuvo srovės. Kompanijos "Eesti Energia" duomenimis, tai sudaro apie 30 proc. visų pastočių.

Labiausiai nukentėjo Viljandės ir Piarnu regionai, Saremo sala.

"Eesti Energia" įspėjo šalies gyventojus, kad prireiks nemažai laiko avarijos padaliniams likviduoti. Pirmiausia elektros energijos tiekimas bus atstatytas ligoninėms, poliklinikoms ir kitiems svarbiems objektams.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.