aA
Vokietija šeštadienį pareiškė, kad po Azijos pietinę dalį ištikusios cunamio tragedijos yra pasirengusi padėti per trejus metus sukurti Indijos vandenyno seisminę įspėjamąją sistemą, kuri apie artėjančias stichines nelaimes praneštų elektroninio pašto ir mobiliųjų telefonų trumposiomis žinutėmis (SMS).
Cunamis Pietryčių Azijoje
Cunamis Pietryčių Azijoje
© EPA-ELTA
"Vokietija galėtų vadovauti kuriant cunamių pavojaus sistemą Pietų Azijoje", - sakė Vokietijos švietimo ir mokslo ministerijos atstovė žiniasklaidai, kalbėdama apie gruodžio 26 dieną ištikusio žemės drebėjimo ir po jo kilusio cunamio padarinius. Indijos vandenyno pakrantėse per cunamį žuvo daugiau kaip 160 tūkst. žmonių.

Ji pridūrė, kad išnagrinėti ir įvertinti šį pasiūlymą paprašytas iš valstybės biudžeto finansuojamas Geofizinių tyrimų centras (GFZ), veikiantis Rytų Vokietijos Potsdamo mieste.

Ministerijos siūlomame plane numatoma, kad įtarus artėjantį žemės drebėjimą, per kelias minutes internetu būtų išplatinamas įspėjimas. Elektroninio pašto ir mobiliųjų telefonų trumposiomis žinutėmis jis taip pat automatiškai būtų išsiuntinėjamas visiems prie tinklo prisijungusiems vartotojams, įskaitant vyriausybines institucijas, viešbučius ir privačius asmenis, dienraščiui "Frankfurter Allgemeine Zeitung" sakė Vokietijos mokslo ministrė Edelgard Bulmahn.

"Tai greičiausia žmonių įspėjimo sistema pasaulyje", - teigė ji.

Dienraštis šeštadienį rašo, kad ateityje šią idėją Vokietija ketina pasiūlyti svarstyti tarptautinėse konferencijose.

"Pagal mūsų koncepciją, veiksmingą sistemą būtų galima sukurti per laikotarpį nuo vienų iki trejų metų už 40 milijonų eurų (apie 140 mln. litų)", - teigė E.Bulmahn.

"Stiprioji mūsų koncepcijos pusė ta, kad (įspėjamoji sistema būtų) paremta jau esamais stebėjimo tinklais, taigi nereikėtų visko pradėti nuo nulio", - pridūrė ministrė.

Geofizinių tyrimų centrui yra pavaldus Seismologinių tyrimų centras, kuris bendradarbiauja su keliais institutais ir yra susietas su kitais tarptautiniais informaciniais tinklais. GFZ norėtų, kad minėtasis centras apimtų ir Indijos vandenyno regioną.

Pasak E.Bulmahn, įgyvendinant Vokietijos siūlomą planą, reikėtų pastatyti 30-40 naujų seisminių stočių, kurios rinktų atitinkamus duomenis. Vėliau, bendradarbiaujant su valstybėmis donorėmis, jų galėtų būti įsteigta iki pustrečio šimto.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.