aA
Per 2004 metus iš gyventojų gauta 32 tūkst. deklaracijų elektroniniu būdu, iš įmonių - daugiau nei 70 tūkstančių. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) siekia, kad per šiuos metus internetu teikiamos deklaracijos sudarytų 30-35 proc. visų.
Eidris Karevičius
Eidris Karevičius
© ELTA
Siekiame, kad "popierinis" deklaravimas nebūtų pirmaeilis, o elektroninis - antraeilis, o kad abu būtų lygiaverčiai", - Eltai sakė VMI viršininko pavaduotojas Eidris Karevičius.

Elektroninis deklaravimas gyventojams pradėjo veikti 2004-ųjų kovo, įmonėms - liepos mėnesį.

Per kelis mėnesius VMI ruošiasi perkelti į elektroninę formą dar kelis mokesčius: įmonės netrukus internetu galės mokėti nekilnojamojo turto mokestį, rengiama programinė įranga aplinkosauginiam mokesčiui; gyventojai artimiausiu metu galės pildyti vienkartines turto deklaracijas.

Gyventojus ir įmones deklaruoti mokesčius ir pajamas elektroniniu būdu VMI skatina tuo, kad greičiau grąžina įmonėms pridėtinės vertės mokesčio, gyventojams - gyventojų pajamų mokesčio lengvatas, papildomas penkias dienas nebaudžia už pavėluotą deklaravimą.

VMI pajamų deklaravimo sistemą kūrė trijų informacinių technologijų (IT) bendrovių "Infotec", "Microsoft" ir "Alna", konkrečias deklaracijas remdamiesi šia sistema kuria vidiniai VMI darbuotojai.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.