aA
Užsienio reikalų ministras Antanas Valionis tikisi, jog Lietuvos kariai galės būti nedelsiant išvesti iš Irako, kai tik ten normalizuosis padėtis. "Aš tikiuosi, kad sausį numatyti rinkimai įvyks ir situacija normalizuosis. Tai leis mūsų vaikinams kuo greičiau sugrįžti iš Irako", - žurnalistams Seime sakė A.Valionis.
Amerikiečių sraigtasparniai Faludžoje, JAV kariuomenė, karas Irake
Amerikiečių sraigtasparniai Faludžoje
© AFP/Scanpix
Šiuo metu Irake yra dislokuota daugiau kaip 100 Lietuvos karių ir karo specialistų.

A.Valionis penktadienį Užsienio reikalų komitete (URK) pristatė 2005 metų užsienio politikos akcentus.

A.Valionio teigimu, šiais metais Lietuva toliau sieks integruotis į Europos Sąjungos ir NATO struktūras, remti demokratinius procesus kaimyninėse Rytų valstybėse.

Lietuva tapo ES ir NATO nare pernai pavasarį.

UR ministro teigimu, tarp artimiausių Lietuvos užsienio politikos iššūkių yra derybos dėl ES ilgalaikės finansinės perspektyvos 2006-2013 metams.

Pasak ministro, Lietuva sieks, jog finansinėje perspektyvoje būtų numatyta pakankamai lėšų Ignalinos atominės elektrinės uždarymui ir Rusijos piliečių į ir iš Kaliningrado sritį tranzito tvarkai įgyvendinti.

A.Valionis pažymėjo, jog Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimas prisidedant prie politinės krizės Ukrainoje sprendimo parodė, jog "mes galime esmingai įtakoti procesus mūsų kaimynystėje".

"Lietuva turi iniciatyvą šiame regione. Bus siekiama, kad ta iniciatyva neišsprūstų, o dar labiau sutvirtėtų", - žurnalistams sakė URK pirmininkas Justinas Karosas kalbėdamas apie Ukrainą ir Pietų Kaukazą.

J.Karoso teigimu, Lietuva šiais metais savo užsienio politikoje taip pat daugiau dėmesio ketina skirti Latvijai ir Moldovai.

Tačiau Seime iki šiol nėra įkurtos parlamentinių ryšių grupės su Latvija.

URK vadovas pažymėjo, jog Lietuva toliau stiprins ryšius su Baltarusijos demokratinėmis jėgomis, bet ryšiai su Vakarų pasaulio nepripažįstamu šios šalies parlamentu nebus mezgami, išskyrus, galbūt, kontaktus su atskirais parlamentarais.

Užsienio reikalų komitetas sausio 26 dieną ketina surengti specialią diskusiją dėl šių metų užsienio politikos prioritetų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.