aA
Teisės ekspertų manymu, generalinio prokuroro pavaduotojo Vytauto Barkausko elgesio neturėtų vertinti Prokurorų etikos komisija. Generalinis prokuroras Antanas Klimavičius antradienį kreipėsi į Prokurorų etikos komisiją, prašydamas įvertinti savo pavaduotojo V.Barkausko elgesį, kuomet šis į naujametinį pokylį atvyko policijos automobiliu su policininkų ekipažu.
Antanas Klimavičius
Antanas Klimavičius
© ELTA
BNS žiniomis, Prokurorų etikos komisija V.Barkausko elgesį vertins pirmadienį. Anot penktadienį išplatinto Teisės projektų ir tyrimų centro pranešimo, V.Barkausko elgesio vertinimo perdavimas Prokurorų etikos komisijai yra nesuderinamas su teisinės valstybės principais ir Lietuvos teisės sistema.

Teisės ekspertų teigimu, nepriimtina, kad generalinio prokuroro pavaduotojo atsakomybės klausimus sprendžia jo pavaldiniai.

Anot teisininkų, Prokurorų etikos komisijai, kurią sudaro prokurorai, perdavus nagrinėti vieno iš jų vadovo - generalinio prokuroro pavaduotojo - atsakomybę, prokurorai negali objektyviai ir nepriklausomai išnagrinėti klausimo, nes jie yra tarnybiškai pavaldūs jų svarstomajam asmeniui.

Kaip rašoma pranešime, taip pažeidžiamas konstitucinis teisinės valstybės principas, pagal kurį atsakomybės klausimus sprendžiančios institucijos turi būti nepriklausomos nuo atsakomybėn patrauktųjų asmenų, kad galėtų nustatyti objektyvią tiesą ir sprendimus priimtų tik teisės pagrindu.

Prokurorų etikos komisija, nustačiusi, kad prokuroras, vykdydamas tarnybines pareigas, ignoruoja etikos principus ar pažeidžia šio kodekso normas, gali taikyti tik švelnias poveikio priemones: pažeidimo pripažinimą, įpareigojimą atsiprašyti, įspėjimą. Tačiau, jei komisija nustatytų, kad prokuroro veikloje yra priesaikos sulaužymo, prokuroro vardą žeminančio poelgio požymių, ji turėtų perduoti medžiagą generaliniam prokurorui.

Generalinio prokuroro pavaduotojus, kai šie savo elgesiu sulaužo priesaiką, iš pareigų atleidžia prezidentas generalinio prokuroro teikimu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.