aA
Tailandui sumažinus žuvusiųjų per Pietryčių Aziją nusiaubusį cunamį skaičių, šiuo metu oficialiai patvirtinama, kad pragaištinga stichija nusinešė 153 tūkst. 428 gyvybes. Tuo tarpu turtingiausios pasaulio valstybės susitarė dėl skolų moratoriumo nuo potvynių katastrofos nukentėjusioms Azijos šalims - susitarimas leis joms per metus sutaupyti 4,3 mlrd. eurų iš grąžintinų skolų.
Nuo cunamio nukentėjęs Pietryčių Azijos regionas
Nuo cunamio nukentėjęs Pietryčių Azijos regionas
© EPA-ELTA
Apie tai penktadienį, dar prieš sausio 12 d. prasidedant vadinamojo Paryžiaus klubo susitikimui, radijo stočiai BBC pareiškė britų finansų ministras Gordonas Brownas. Didžioji Britanija šiuo metu pirmininkauja G-7 grupei.

Pranešama, kad G-7 šalys - Didžioji Britanija, Vokietija, JAV, Kanada, Prancūzija, Italija ir Japonija atitinkamą susitarimą priėmė ketvirtadienio naktį, kai pasiūlymui galiausiai pritarė didžiausia kreditorė Japonija.

Tūkstančiams benamiais likusių regiono gyventojų toliau kovojant dėl išlikimo pasirodo vis daugiau neįtikėtinų pasakojimų apie tuos, kurie per stebuklą išvengė žūties. Tačiau kai kurias šalis vis dar pasiekia žinios apie žuvusius piliečius. Štai penktadienį oficialiai patvirtinta, kad per cunamį žuvo vienas lenkas, o 12 vis dar laikomi dingusiais be žinios. Septyni iš 12 dingusiais laikomų Lenkijos piliečių gyveno ne Lenkijoje - keturi Švedijoje, du Vokietijoje ir vienas Australijoje.

Kofis Annanas ir  Jamesas Wolfensohnas
© Reuters/Scanpix

Jungtinių Tautų gamtinių nelaimių prevencijos agentūra penktadienį paragino vyriausybes pasimokyti iš cunamio ir imtis tobulinti pastatus, komunikacijas ir aplinkosaugos reikalavimus, kurie ateityje leistų sušvelninti gamtos stichijos keliamas grėsmes.

Kai kuriose šalyse tūkstančiai šeimų pareiškė esančios pasirengusios suteikti prieglobstį nuo cunamio nukentėjusiems vaikams, kurie sudaro maždaug trečdalį nuo stichijos nukentėjusiųjų, tačiau Šri Lankos valdžia kategoriškai uždraudė, "kol apie tai nebus pranešta atskirai", įsivaikinti vaikus, tapusius našlaičiais prasiautus cunamiui.

Po cunamio tūkstančiams reikia pagalbos
© Reuters/Scanpix

Kaip penktadienį iš Kolombo pranešė Indijos televizija, imtis tokių priemonių paskatino Jungtinių Tautų vaikų fondo (UNICEF) įspėjimas, kad vaikai gali pakliūti į nusikalstamų grupuočių, kurios verčiasi "mažamečių vergų prekyba", rankas.

Šri Lankos žiniasklaida informuoja, kad šalies valdžia kartu su UNICEF rengia specialias procedūras, kaip pasirūpinti našlaičiais ar rasti jiems naujas šeimas, taip pat neleisti, kad jie pakliūtų į kriminalinių struktūrų rankas.

  • JT pareigūnas: mes visi pažeidžiami gamtos kataklizmų
  • JT vadovas apsilankė cunamio nusiaubtame regione
  • ES gali pasiūlyti prieglobstį nukentėjusiems vaikams
  • Powellas atvyko į cunamio nusiaubtą Šri Lanką
  • Pasaulio valstybės pažadėjo skirti 4,6 mlrd. dolerių
  • Per cunamį Azijoje žuvo ar dingo 440 britų

    JT pareigūnas: mes visi pažeidžiami gamtos kataklizmų

    Nuo cunamio išsigelbėjęs indonezietis ant palmės "dreifuoja" Indijos vandenyne
    © Reuters/Scanpix

    "Tai ne cunamio ir ne Indijos vandenyno problemos", - sakė Jungtinių Tautų nelaimių mažinimo tarptautinės strategijos agentūros direktorius Salvano Briceno.

    "Bet kurioje pasaulio dalyje ir bet kurioje šalyje mes visi esame pažeidžiami nuo gamtos kataklizmų", - sakė jis.

    Išankstinio perspėjimo sistemos, kurios buvo pasiūlytos Indijos vandenyno valstybėms, yra svarbios, bet jų nepakanka. Jungtinių Tautų pareigūno teigimu, laikinoji perspėjimo sistema bus įdiegta iki metų pabaigos.

    Tačiau svarbiausia yra šviesti žmones, kaip jie galėtų sužinoti apie artėjančius pavojus ir į nuo jų apsisaugoti. Tai vienas iš efektyviausių būdų, kaip sušvelninti gamtos stichijos smūgius. Žmonės turėtų išmokti greitai keistis informacija ir pasisaugoti nuo artėjančios nelaimės. Tuomet lemia gerai išplėtota komunikacijų infrastruktūra.

    "Kartais net perspėjančios trumposios SMS žinutės išgelbėja žmonių gyvybes", - teigė Jungtinių Tautų pareigūnas.

    JT vadovas apsilankė cunamio nusiaubtame regione

    Indonezijos Ačecho provincijoje laidojami žuvusieji per cunamį
    © EPA-ELTA

    “Turiu pripažinti, kad dar neteko matyti tokio ištisas mylias besitęsiančio sunaikinimo”, - sakė Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Kofi Annanas, šiuo metu besilankantis Indonezijos Ačeho provincijoje, kuri labiausiai nukentėjo nuo cunamio.

    JT perėmė vadovavimą pagalbos operacijai cunamio nusiaubtose Azijos šalyse.

    Kitą dieną po to, kai paprašė nuo cunamio nukentėjusioms šalims nedelsiant skirti beveik milijardą JAV dolerių, K.Annanas nuskrido į Indonezijos Ačeho provinciją, kuri labiausiai nukentėjo nuo žemės drebėjimo sukeltų milžiniškų vandenyno bangų.

    Jo vizitas įvyko dvi dienos po to, kai Ačehe lankėsi JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas, kuris trečiadienį Džakartoje, per viršūnių susitikimą dėl pagalbos nuo cunamio nukentėjusioms šalims, sakė, kad Vašingtonas išformavo penkių valstybių "koaliciją", vadintą iššūkiu JT autoritetui.

    Jungtinės Tautos pradėjo didžiausią per visą savo istoriją pagalbos operaciją, bet perspėjo, kad susiduriama su didelėmis kliūtimis, nes Ačehe per stichinę nelaimę "iš esmės sužlugo" susisiekimas ir ryšiai.

    Nuo cunamio nukentėję Indonezijos gyventojai ginasi nuo bado
    © AFP/Scanpix

    Indonezija, visų pirma - Ačeho provincija, turėtų gauti maždaug 371 mln. JAV dolerių iš bendros 977 mln. dolerių (2,56 mlrd. litų) sumos, kurios prašė K.Annanas, pranešė JT humanitarinės pagalbos koordinavimo agentūra.

    "Pagalbos ten reikia dviem milijonams žmonių, o milijonui jų reikalinga skubi pagalba", - Ženevoje žurnalistams sakė JT humanitarinės pagalbos koordinatoriaus pavaduotoja.

    JT perspėjo, kad Indonezijoje, jau paskelbusioje apie 101 318 žuvusiųjų, aukų skaičius dar gali padidėti dešimtimis tūkstančių.

    ES gali pasiūlyti prieglobstį nukentėjusiems vaikams

    Be tėvų likusi maža indė mergaitė džiaugiasi sausainiais.
    © Reuters/Scanpix

    Europos Sąjunga (ES) gali pasiūlyti laikiną prieglobstį šimtams tūkstančių nuo Azijoje praūžusio cunamio nukentėjusių vaikų, jei bus pakeistas prieglaudos įstatymas, kurio pataisą pasiūlė ES komisaras Franco Frattini.

    Vaikai sudaro vieną trečdalį gruodžio 26 d. praūžusio cunamio aukų, nusinešusio apie 150 tūkst. gyvybių. Jungtinės Tautos (JT) teigia, kad nuo cunamio nukentėjo apie 1,5 mln. vaikų, kurie kenčia dar labiau nei suaugusieji, kadangi visiems vienodai reikia kautis dėl maisto ir vandens bei saugotis nuo plintančių ligų.

    ES teisingumo, laisvės ir saugumo komisaras F. Frattini Italijos laikraščiui "Repubblica" penktadienį teigė pasiūlęs ES nuo cunamio nukentėjusius vaikus keliems mėnesiams atvežti į ES šalis, kur jie galėtų atsigauti po patirtos traumos ir išvengti nusikaltėlių grupuočių, kurios terorizuoja vienišus vaikus.

    Tačiau šis veiksmas reikalautų praplėsti ES laikino prieglobsčio suteikimo nuostatų sąlygas.

    "Kol kas šios nuostatos galioja tik suaugusiems. Aš siūlau jas pritaikyti ir vaikams, kad nuo Azijos cunamio nukentėję vaikai galėtų atvykti į Europą, praleisti čia kelis mėnesius ir parvykti namo", - teigė F. Frattini.

    Indonezija labiausiai nukentėjo nuo cunamio
    © Reuters/Scanpix

    "Tūkstančiai šeimų yra pasiruošusios juos priimti", - teigė buvęs Italijos užsienio reikalų ministras.

    Šimtai šeimų Italijoje bei kitose ES šalyse kreipėsi į labdaringas organizacijas, prašydamos leisti įsivaikinti nukentėjusius vaikus, tačiau kai kurios šalys uždraudė šių vaikų įvaikinimą, to pagalbos organizacijos taip pat nerekomenduoja to daryti.

    C.Powellas atvyko į cunamio nusiaubtą Šri Lanką

    Collin Powell
    © AFP/Scanpix

    Pasaulio dėmesys taip pat nukrypo į žmones Šri Lankoje, po katastrofos gyvenančius stovyklose, kur prastos sanitarinės sąlygos ir trūksta geriamojo vandens. Šri Lankoje, patvirtintais duomenimis, nuo cunamio žuvo 30 615 žmonių, o dar 4 356 laikomi dingusiais be žinios.

    Penktadienį į Šri Lanką atvyko JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas. JT praneša, kad šiai šaliai skubiai bus skirta maždaug 167 mln. JAV dolerių.

    C.Powellas iš sraigtasparnio apžiūrėjo senovinį Galės miestą, kurį gruodžio 26 dieną nuniokojo milžiniškos vandenyno bangos, pranešė kartu su juo keliaujantys korespondentai.

    JT vaikų fondas (UNICEF) pranešė Indijoje teikiantis psichologinę pagalbą daugiau kaip 100 tūkst. vaikų, kurie per cunamį pietinėje Tamilnado valstijoje neteko savo artimųjų.

    Tailande per katastrofą, kuri ištiko antrąją Kalėdų dieną, žuvo mažiausiai 2 510 užsieniečių. Vakarų šalims reiškiant susirūpinimą dėl savo piliečių palaikų, Tailando vyriausybė penktadienį teigė, kad nė vienas užsienietis nebuvo palaidotas bendruose kapuose ar kremuotas.

    Cunamio aukoms dalijamos tabletės nuo maliarijos
    © Scanpix

    C.Powellas ir K.Annanas buvo nuvykę į Indoneziją dalyvauti viršūnių susitikime dėl pagalbos nuo cunamio nukentėjusioms šalims. Indonezija per šią katastrofą nukentėjo labiausiai.

    Pasaulio valstybės pažadėjo skirti 4,6 mlrd. dolerių

    Vaikai Sumatros saloje išlydi maisto atgabenusį JAV sraigtasparnį
    © EPA-ELTA

    Dauguma pasaulio valstybių ir tarptautinės finansų institucijos atsiliepė į Jungtinių Tautų (JT) raginimą suteikti skubią ir kuo didesnę pagalbą šalims, nukentėjusioms nuo gruodžio 26 dieną Indijos vandenyno pakrantes nusiaubusio cunamio. Neįprastai didelis ir privačių asmenų, kurie negailėdami aukojo pinigus, indėlis.

    Iš viso pagalbos pažadėta daugiau nei už 4,6 mlrd. dolerių. Dar 720 mln. dolerių surinko privatūs asmenys ir organizacijos.

    Toliau pateikiamas kai kurių paramą skyrusių valstybių ir organizacijų sąrašas. Dalis valstybių nurodytas sumas skirs dalimis per kelerius metus.

    Suomiai meldžiasi už cunamio aukas
    © EPA-ELTA

    Australija - 815,5 mln. dolerių, Vokietija - 660 mln. dolerių, Europos Sąjunga - 529,3 mln. dolerių, Japonija - 500 mln. dolerių, JAV - 350 mln. dolerių, Azijos plėtros bankas - 325 mln. dolerių, Pasaulio bankas - 250 mln. dolerių, Norvegija- 181,9 mln. dolerių, Vengrija - 1,2 mln. dolerių, Lenkija - 1 mln. dolerių, Čekija - 668 tūkst. dolerių.

    Lietuva taip pat prisideda prie tarptautinės bendrijos pastangų likviduoti katastrofos padarinius ir padėti nukentėjusiųjų valstybių gyventojams. Vyriausybė trečiadienį nutarė nukentėjusiesiems Pietryčių Azijoje iš rezervo fondo skirti 350 tūkst. litų. Lietuvos Raudonasis Kryžius skelbia surinkęs beveik 300 tūkst. litų, o Lietuvos "Caritas" kartu su katalikų Bažnyčia paskelbtos akcijos metu surinko dar apie 24 tūkst. litų. Vilniaus miesto savivaldybė yra įsipareigojusi pagalbai skirti 100 tūkst. litų.

    Per cunamį Azijoje žuvo ar dingo 440 britų

    Turisto nuotraukoje - Aziją nusiaubusio cunamio banga
    © Sipa Press/Scanpix

    Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Jackas Straw, penktadienį kalbėdamas per televiziją iš Tailando, sakė, kad per cunamį Indijos vandenyno regione žuvo ar dingo 440 britų. Anksčiau buvo nurodoma, kad žuvusiųjų yra 41, o dingusiųjų - mažiausiai 199.

    J.Straw šį interviu, kuris Didžiojoje Britanijoje buvo transliuojamas tiesiogiai, davė lankydamasis Puketo saloje. Jis sakė, kad, patvirtintais duomenimis, žuvo 49 britai, o dar 391 dingo.

  • www.DELFI.lt
    Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.