aA
67 metų profesorės, besilaukiančios dvynukų, atvejis Rumunijoje sukėlė audringas diskusijas ir paskatino reikalauti, kad moterims, dalyvaujančioms dirbtinio apvaisinimo procedūrose, būtų nustatyta amžiaus riba. Į pensiją išėjusi universiteto profesorė Adriana Iliescu (Adrijana Iliesku) pastojo po devynis mėnesius trukusio nevaisingumo gydymo ir šiuo metu yra septintą mėnesį nėščia.
nėštumas, moteris
© Corbis
Garbaus amžiaus rumunė pretenduoja tapti vyriausia gimdyve pasaulyje. Šalyje verda ginčai, ar jos nėštumas yra stebuklas, ar gamtai prieštaraujantis aktas.

Priklausomai nuo to, kuri pusė palaikoma, A.Iliescu yra arba sąžinės neturinti egoistė, arba moteriškos drąsos pavyzdys.

"Ji jau per sena, kad užaugintų savo vaikus", - rašė laikraštis "Cotidianul", suabejodamas gydytojų, sutikusių atlikti jai dirbtinio apvaisinimo procedūrą, morale.

Tuo tarpu Bažnyčia užėmė priešingą poziciją.

"Biblija moko meilės ir ragina gimdyti bet kokiame amžiuje", - pažymėjo Rumunijos Ortodoksų Bažnyčios vadovo patriarcho Bogdano Teleanu (Bogdano Telianu) kanceliarija.

Rumunijos pagalbinės reprodukcijos centro darbuotoja Lucia Cornea (Luča Kornia) nesutiko. "Tai skandalas", - sakė ji.

Naujasis Rumunijos pagalbinės reprodukcijos įstatymas šalyje įsigalios nuo 2007 metų sausio 1 dienos, kai Rumunija tikisi įstoti į Europos Sąjungą, pažymėjo L.Cornea.

"Šiame įstatyme, kuris bus suderintas su Europos normomis, moterų amžius dirbtiniam apvaisinimui bus ribojamas iki maždaug 50 metų", - pridūrė ji.

Buvęs sveikatos ministras Ovidiu Branzanas (Ovidiju Brenzanas) taktiškai išsireiškė, kad dirbtinio apvaisinimo specialistai šiuo atveju "truputį persistengė".

Informacijos apie būsimą motiną žinoma nedaug. Rumunijos visuomenė pažinti A.Iliescu turėjo progos tik iš vieno išskirtinio interviu, kurį ji davė televizijai "Realitatea".

Per šį interviu, įrašytą ligoninėje, kurios pavadinimas ir vieta neskelbiami, profesorė teigė "negalėjusi atsižadėti galimybės turėti vaiką".

"Visada svajojau tapti motina ir laukdama, kol pasaulį išvys mano dukrelės, išgyvenu laimingiausią savo gyvenimo laikotarpį", - neslėpdama savo jausmų sakė pražilusi akademikė.

A.Iliescu pažymėjo nejaučianti garbaus amžiaus naštos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.