aA
Prezidentui Valdui Adamkui užsiminus apie galimą Generalinės prokuratūros vadovybės keitimą, Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, anksčiau pats vadovavęs šiai institucijai, stojo ją ginti.
Artūras Paulauskas
Artūras Paulauskas
© ELTA
"Kiekviena tarnyba, juo labiau prokuratūra, savo darbe turi trūkumų, kuriuos reikia taisyti. Naujas baudžiamasis procesas iškėlė naujus reikalavimus, iššūkius, ir ne visi prie jų prisitaikys. Apie problemas reikia kalbėti, tačiau jas reikia įvardyti profesionaliai, kompetentingai, nurodyti, ką reikia padaryti, išsiaiškinti, ar pareigūnai nesąžiningi, ar jie blogai atlieka pareigas dėl to, kad nesugeba, ar piktavališkai. Kritikuoti reikia labai pagrįstai ir motyvuotai", - ketvirtadienį "Žinių radijo" laidoje "Pozicija" teigė parlamento vadovas.

Jis priminė, kad neseniai buvo priimtas Prokuratūros įstatymas, pataisyta Konstitucija, įtvirtinant prokuroro skyrimo tvarką ir tiksliau apibrėžiant jo funkcijas bei kompetenciją. Be to, neseniai pradėjo veikti nauji Baudžiamasis ir Baudžiamojo proceso kodeksai, kurie įtvirtino nemažai naujovių. "Labai sunku suvokti, apie kokias dar reformas galima kalbėti", - pažymėjo A. Paulauskas.

Prieš keletą savaičių generalinis prokuroras Antanas Klimavičius iš Seimo tribūnos pareiškė, jog 2004 metais iš viso buvo nutraukta 52,6 tūkst. ikiteisminių tyrimų, o į teismus perduotos 15,9 tūkst. bylų. Pasak Seimo pirmininko, prieš pradedant kritikuoti prokuratūrą dėl pernelyg didelio nesėkme pasibaigiančių tyrimų skaičiaus reikia įsigilinti į pačius tyrimus ir išsiaiškinti, ar visada tik ši institucija kalta, kad byla nepasiekia teismo.

"Pastebiu tam tikras tendencijas - kai norima mušti prokuratūrą, visada pasitelkiama statistika, dažniausiai - vienas rodiklis: kiek bylų iškelta ir kiek bylų pasiekia teismą, - kalbėjo parlamento vadovas. - Šis rodiklis, paėmus tik "nuogą" skaičių, nieko neparodo. Dalis nusikaltimų neišaiškinami, jie nuolat yra tyrimo stadijoje, kita dalis proceso dalyvių susitaiko, faktai nepasitvirtina. Be abejo, ne visos bylos gali patekti į teismą".

Tiesa, A. Paulauskas sutiko, kad bylas, kurios visuomenėje gali sukelti įtampą, prokurorai turėtų vertinti "ne tik preciziškai pagal įstatymo raidę, bet ir pasižiūrėti, kokią perspektyvą šios bylos turi".

Prezidentas praėjusią savaitę išreiškė nepasitenkinimą Generalinės prokuratūros darbu ir užsiminė apie permainų šioje institucijoje būtinybę bei apie galimą generalinio prokuroro keitimą. Pasak V. Adamkaus, kai kurie prokuratūros veiksmai griauna bet kokį ir žmonių, ir jo paties pasitikėjimą šia institucija.

Praėjusiais metais Generalinė prokuratūra ir kai kurie jos vadovai sulaukė itin daug visuomenės ir politikų kritikos. Nepasitenkinimą sukėlė prokurorų suteikta sankcija Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnams birželio pabaigoje, prieš pat Prezidento rinkimų antrąjį turą, atlikti dokumentų poėmius kai kurių didžiųjų partijų būstinėse. A. Klimavičius tuomet paprašė Seimo panaikinti kelių parlamentarų teisinę neliečiamybę. Tačiau vėliau pareikšti įtarimai dėl galimos kelių politikų korupcijos nepasitvirtino, todėl Generalinė prokuratūra buvo priversta nutraukti bylas.

Politikai taip pat sunerimo dėl informacijos, kuri žiniasklaidoje pasirodo anksčiau nei yra paskelbiama oficialiai arba kuri yra neviešinama, nutekinimo. Tai sukėlė ir teisininkų susirūpinimą dėl galimų žmogaus teisių pažeidimo.

Generalinį prokurorą skiria ir atleidžia Prezidentas Seimo pritarimu. A. Paulauskas ketvirtadienį teigė nežinąs, kokios pozicijos šiuo klausimu laikytųsi valdančioji dauguma, nes apie tai Seime nebuvo kalbėta.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.