aA
Pasaulio lyderiai ketvirtadienį baigdami vienos dienos skubų susitikimą paskelbė deklaraciją, kurioje pasveikino siekį palengvinti skolas šalims, kurios nukentėjo nuo gruodžio 26 dieną kilusio cunamio, bei parėmė iniciatyvą įkurti ankstyvojo įspėjimo apie cunamius sistemą.
Susitikimo Džakartoje dalyviai tylos minute pagerbė cunamio aukas
Susitikimo Džakartoje dalyviai tylos minute pagerbė cunamio aukas.
© EPA-ELTA
Per Indijos vandenyne įvykusį devynių balų stiprumo žemės drebėjimą ir jo sukeltą cunamį Pietų Azijoje iš vos žuvo beveik 150 tūkst. žmonių daugiau kaip 1,5 mln. liko be pastogės.

  • Pagalbą teikiančių šalių "branduolys" išformuojamas
  • ES padidino paramą nuo cunamio nukentėjusioms šalims
  • Azijos plėtros bankas žada dar 350 mln. dol.
  • Graikijos gyventojai labdaros telemaratono metu paaukojo 15 mln. eurų
  • "Al Jazeera" pradėjo kampaniją aukoms paremti
  • Reikia įdiegti perspėjimo apie cunamius sistemą
  • K.Annanas: tai precedento neturinti katastrofa
  • Atsinaujinus neramumams, pagalbos teikimas bus sustabdytas
  • C.Powellą apėmė siaubas
  • Popiežius kviečia melstis už vaikus
  • Vengrija atleido laiku į tarnybą negrįžusį ambasadorių Tailande

    Tailande uždegtos žvakės žuvusiems nuo cunamio atminti
    © AFP/Scanpix

    Viršūnių susitikime Džakartoje dalyvavusių 26 šalių ir organizacijų atstovai deklaracijoje taip pat prašo Jungtinių Tautų mobilizuoti tarptautinę bendruomenę bei ragina geriau koordinuoti pagalbos pastangas bei glaudžiau bendradarbiauti.

    Susitikimo dalyviai paprašė JT "sušaukti tarptautinę paramos konferenciją, kurioje būtų užtikrintas humanitarinės pagalbos tęstinumą" bei ištirtų galimybes suformuoti nuolatinį mechanizmą "skubiai humanitarinei pagalbai teikti".

    Padėti cunamio aukoms bei paremti nusiaubto regiono atstatymą jau skirta daugiau 4 mlrd. dolerių. Britanija, Japonija, Jungtinės Valstijos, Vokietija ir Prancūzija taip pat ragina įšaldyti nuo cunamio nukentėjusių šalių skolų išmokas.

    Deklaracijoje skelbiama, kad delegatai "sveikina kelių šalių iniciatyvą dėl moratoriumo nukentėjusių šalių užsienio skolos išmokoms". Taip pat teigiama, jog skubiai turėtų būti mobilizuoti resursai, kad būtų patenkinti skubios pagalbos nukentėjusiems žmonėms ir valstybėms poreikiai, bei pabrėžiama nacionalinių atstatymo programų svarba.

    Cunamis Pietryčių Azijoje
    © EPA-ELTA

    "Kad būtų užtikrintas šių programų gyvybingumas bei tęstinumas", lėšų turėtų skirti Pasaulio bankas, Azijos plėtros bankas, Islamo plėtros bankas bei kitos tarptautinės finansų institucijos.

    Delegatai susitarė Indijos vandenyne ir Pietryčių Azijoje įsteigti regioninę ankstyvojo įspėjimo apie cunamius sistemą. Ekspertai tvirtina, kad įspėjimo sistema galėjo padėti išsaugoti daugybę gyvybių. Įspėjimo apie cunamius centras jau veikia Ramiajame vandenyne.

    Deklaracijoje taip pat raginama skatinti visuomenės švietimą bei informuotumą apie tai, kaip elgtis ir kaip padėti užkirsti kelią katastrofoms ar sušvelninti jų padarinius.

    Tuo tarpu BBC praneša, kad į Džakartoje vykstančią konferenciją nebuvo įleisti pagalbos ir nevyriausybinių organizacijų atstovai. Pastarieji baiminasi, kad tokia skaidrumo stoka gali tapti puikia terpe korupcijai.

    Europos Sąjungos vėliava Briuselyje.
    © AFP/Scanpix

    Penktadienį rengiamas Europos Sąjungos ministrų susitikimas, kurio metu bus tariamasi, kaip geriau koordinuoti pagalbą Aziją nusiaubusio cunamio aukoms, ketvirtadienį pranešė Bendrijai pirmininkaujantis Liuksemburgas.

    Visų 25 bloko narių užsienio reikalų, plėtros ir sveikatos apsaugos ministrų susitikime bus kalbama apie ES humanitarinę pagalbą ir jos dydį gruodžio 26 dieną stichijos nusiaubtoms Indijos vandenyno valstybėms.

    Ministrai tarsis, ką daryti, kad ES pagalba nukentėjusiesiems būtų veiksmingesnė, rengsis sausio 11 dieną Ženevoje vyksiančiam Jungtinių Tautų šalių donorių susitikimui. "Rytoj nelaukiam jokių naujų (pagalbos) pažadų", - sakė aukšto rango Liuksemburgo diplomatas per spaudos konferenciją.

    "Mes pabandysime susumuoti tai, ką jau yra skyrusios kiekviena iš valstybių narių atskirai ir visa Bendrija, o po to žiūrėsime, kaip galėtume organizuoti logistinę ir finansinę pagalbą", - sakė jis.

    Pagalbą teikiančių šalių "branduolys" išformuojamas

    Collin Powell
    © AFP/Scanpix

    "Branduolys", kurį sudarė Jungtinės Valstijos, Japonija, Indija ir Australija ir kuris stengėsi koordinuoti pagalbos teikimą nuo cunamio nukentėjusioms šalims, bus išformuotas, o jo pastangos bus įjungtos į platesnio masto Jungtinių Tautų (JT) vadovaujamas operacijas, ketvirtadienį sakė JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas.

    "Šis branduolys padėjo katalizuoti tarptautinį atsaką. Pasiekęs savo tikslą jis ...dabar įsijungs į platesnio masto Jungtinių Tautų koordinavimo pastangas", - sakoma C.Powello kalboje, kurią jis parengė Džakartoje vykstančiai konferencijai dėl pagalbos nukentėjusioms šalims. Jo kalbos tekstą paskelbė Valstybės departamentas.

    Apie minėtą "branduolį" gruodžio 29 dieną savo rančoje Teksase paskelbė JAV prezidentas George'as W.Bushas, kuris stengėsi atremti kritiką, kad JAV vyriausybė iš pradžių pernelyg vangiai reagavo į šią stichinę nelaimę ir kad Vašingtono pažadėta pradinė 15 mln. dolerių parama buvo labai maža.

    Vėliau JAV šią sumą, skirtą nuo cunamio nukentėjusioms šalims, padidino iki 350 mln. dolerių, o C.Powellas sakė, kad ji tikriausiai bus dar padidinta, kai poreikiai bus aiškesni.

    Cunamis Pietryčių Azijoje
    © EPA-ELTA

    Vašingtonas į nelaimės rajoną nusiuntė lėktuvnešį, kitų karo laivų ir lėktuvų, iš kurių dalijamas maistas ir vanduo žmonėms, išgyvenusiems gruodžio 26-osios katastrofą. Žemės drebėjimas ir cunamis Indijos vandenyno regione pareikalavo maždaug 150 tūkst. žmonių gyvybių.

    Kol kas neaišku, ar JAV kariškių, regione teikiančių logistinę pagalbą, pastangoms vadovaus Jungtinės Tautos.

    "Branduolio" šalių atstovai kasdien telefonu bendraudavo su JT pareigūnais, tačiau tuo metu, kai jis buvo suformuotas, analitikai klausė, ar jo darbas netrukdys Jungtinėms Tautoms, kurios koordinuoja maždaug 40 šalių teikiamą pagalbą.

    JT generalinis sekretorius Kofi Annanas, kuris taip pat dalyvauja Džakartos susitikime, išreiškė padėką už jo darbą ir tvirtino, kad organizuojant pagalbą pirmumo teisė priklauso Jungtinėms Tautoms.

    Kofi Annan
    © EPA-ELTA

    "JT vadovauja ...koordinuojant humanitares pastangas", - sakė K.Annanas ir pridūrė, kad JAV kariškių indėlis ir Indijos, Singapūro bei Australijos pastangos pirmosiomis dienomis po stichinės nelaimės buvo neįkainojamos.

    "Be to svarbaus indėlio mums būtų buvę itin sunku pasiekti tuos, kuriems (reikia) pagalbos", - sakė jis.

    Kanberoje įsikūrusio Australijos strateginės politikos instituto analitikas Aldo Borgu sakė, kad "branduolys" buvo naudingas labai trumpai. "Mano nuomone, tai buvo gana automatiška reakcija - kad turi būti matoma industrializuoto pasaulio pagalba. Vėliau jis pasidarė nebereikalingas", - sakė A.Borgu.

    ES padidino nuo cunamio nukentėjusioms šalims skiriamą paramą

    Jose Manuel Barroso
    © Reuters/Scanpix

    Europos Sąjunga (ES) ketvirtadienį pažadėjo nuo cunamio nukentėjusioms šalims papildomai skirti 350 mln. eurų - tokiu būdu bendra bloko parama padidėjo iki 1,5 mlrd. eurų.

    Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jose Manuelis Barroso sakė, kad minėtą sumą turi patvirtinti Europos Parlamentas ir kad ji skiriama kelerių metų laikotarpiui.

    "Europos parlamentas ...patvirtins 350 mln. eurų (skyrimą) atstatymo fondams", - žurnalistams Džakartoje vykstančio viršūnių susitikimo dėl pagalbos nukentėjusioms šalims užkulisiuose sakė J.M.Barroso.

    Pasak jo, EK taip pat pasiūlys Europos investicijų bankui suteikti ilgalaikes lengvatines paskolas toms šalims, kurios nukentėjo nuo gruodžio 26-osios cunamio, pareikalavusio daugiau kaip 146 tūkst. žmonių gyvybių.

    Tos paskolos būtų derinamos su Pasaulio banku ir Azijos plėtros banku, pridūrė J.M.Barroso.

    Azijos plėtros bankas žada dar 350 mln. dol.

    Doleriai, pinigai
    © Reuters/Scanpix

    Azijos plėtros bankas (APB) ketvirtadienį paskelbė skiriantis dar 350 mln. dolerių (916 mln. litų) nuo cunamio nukentėjusioms šalims.

    Skyrus šiuos papildomus pinigus, bendra banko skiriama pagalba, kurią sudaro dovanojamos sumos ir lengvatinės paskolos, padidėjo iki 675 mln. dolerių. Praėjusią savaitę APB buvo paskelbęs, kad skiria 325 mln. dolerių.

    Anksčiau ketvirtadienį Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Kofi Annanas paragino skubiai skirti 977 mln. dolerių grynaisiais pinigais 11-ai šalių, kurios labiausiai nukentėjo nuo gruodžio 26-osios žemės drebėjimo ir cunamio.

    Graikijos gyventojai labdaros telemaratono metu paaukojo 15 mln. eurų

    Eurai, pinigai, ES, verslas, duoti, atlyginimas, pelnas
    © Corbis/Scanpix

    Daugiau kaip 15 mln. eurų Graikijos gyventojai labdaros telemaratono metu paaukojo nukentėjusiems nuo cunamio Pietryčių Azijoje. Dviejų dienų telemaratonas baigėsi naktį į ketvirtadienį.

    Pasak Graikijos valstybinės televizijos, organizavusios labdaros akciją, bendra paaukota suma sudaro 15 mln. 157 tūkst. eurų. Akcijoje dalyvavo didelė dalis iš 11 mln. šalies gyventojų.

    Be to, daugiau kaip 1 mln. eurų buvo surinkta televizijos aukcione, kurio metu pardavinėti žymių Graikijos žmonių daiktai.

    Graikijos vyriausybė taip pat nusprendė padidinti paramą Pietryčių Azijos šalims. Ketvirtadienį į nelaimės regioną iš Graikijos išvyksta laivas, gabenantis 800 tonų humanitarinį krovinį. Planuojama, kad laive bus įrengta plaukiojanti ligoninė.

    "Al Jazeera" pradėjo kampaniją stichijos Azijoje aukoms paremti

    Cunamis Pietryčių Azijoje
    © EPA-ELTA

    Arabų palydovinė televizija "Al Jazeera" ketvirtadienį pranešė pradėjusi kampaniją, kurios metu bus renkamos lėšos Indijos vandenyno pakrantes nusiaubusio cunamio aukoms. Ši kampanija organizuojama kartu su Tarptautiniu Raudonojo Kryžiaus Komitetu ir Raudonojo Pusmėnulio draugija.

    Stichinės nelaimės aukų Azijoje skaičius vis didėja. Ketvirtadienį jų skaičius perkopė 146 tūkstančius.

    "Al Jazeera" kreipėsi į visuomenę, ragindama žmones pervesti pinigų į nurodytą sąskaitą arba užeiti į vietinę Raudonojo Kryžiaus ar Raudonojo Pusmėnulio atstovybę.

    1996 metais Katare įkurtas televizijos kanalas susilaukė tarptautinio dėmesio, kai 2001 metais pradėjo rengti reportažus apie karą Afganistane ir paskelbė "al Qaeda" lyderio Osamos bin Ladeno vaizdo bei garso įrašus.

    "Al Jazeera" dažnai susilaukia JAV administracijos priekaištų, esą savo reportažais iš Irako ir Artimųjų Rytų ji skatina antiamerikietiškas nuotaikas.

    Reikia įdiegti perspėjimo apie cunamius sistemą

    Cunamis pakeitė Pietryčių Azijos šalių kraštovaizdį
    © AFP/Scanpix

    Indonezijos prezidentas Susilo Bambangas Yudhoyono delegatams iš 26 valstybių ir pagalbos organizacijų sakė, kad Indijos vandenyno regione turėtų būti įsteigta perspėjimo apie cunamius sistema, panaši į tą, kuri jau seniai veikia Ramiojo vandenyno regione.

    "Panašios sistemos įdiegimo Indijos vandenyno pakraščiuose kaina turėtų būti daug mažesnė. Kad ir kokia būtų kaina, mes, kaip pasaulinė bendrija, šiandien neturėtume skaičiuoti išlaidų, kad ateityje neskaičiuotume gyvybių, - pradėdamas viršūnių susitikimą sakė jis. - Per šį susitikimą padarykime taip, kad būtų įmanoma sukurti tą sistemą".

    Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) prieš šį viršūnių susitikimą perspėjo, kad nuo cunamio nukentėjusiuose rajonuose žmonėms vis dar trūksta geriamojo vandens, todėl plinta tokios ligos kaip cholera ir dizenterija.

    "Jei iki šios savaitės pabaigos ...nebus patenkinti būtiniausi visų (nukentėjusių šalių) gyventojų poreikiai, ...užkrečiamųjų ligų protrūkiai gali pareikalauti maždaug tiek pat aukų kaip ...ir pats cunamis", - nurodė PSO.

    K.Annanas: tai precedento neturinti pasaulinė katastrofa

    Kofi Annan
    © EPA-ELTA

    "Tai, kas nutiko 2004-ųjų gruodžio 26-ąją, buvo precedento neturinti pasaulinė katastrofa. Jai reikia precedento neturinčio pasaulinio atsako", - sakė K.Annanas, kuris šį cunamį pavadino didžiausia stichine nelaime, su kuria susiduria JT.

    "Nuo bevardžių Sumatros žvejų kaimelių iki šiuolaikinių Tailando kurortų, nuo Šri Lankos ir Indijos paplūdimių iki Maldyvų ir Somalio pakrančių ši katastrofa buvo tokia žiauri, tokia staigi ir sukėlė tokius rimtus padarinius, kad mums vis dar sunku ją suvokti, - sakė jis. - Kartais tai atrodo kaip košmaras, po kurio vis dar viliamės pabusti".

    Tačiau milijonams gyventojų 13-oje nukentėjusių valstybių ir dešimtims tūkstančių žmonių 40-yje šalių, kurių artimieji, atostogavę Indijos vandenyno regione, žuvo ar dingo, visa tai tapo žiauria tikrove.

    Nukentėjusiems nuo cunamio Indijos vaikams dalijamas maistas.
    © Reuters/Scanpix

    Susitikime, kuris vyksta sustiprinto saugumo sąlygomis, nes Džakartoje pastaraisiais metais islamistų kovotojai buvo surengę ne vieną kruviną išpuolį, taip pat dalyvauja JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas, Japonijos premjeras Junichiro Koizumi ir Kinijos premjeras Wen Jiabao.

    Australijai ir Vokietijai pažadėjus nukentėjusioms šalims kartu skirti maždaug 1,4 mlrd. dolerių, JT surinkta suma padidėjo iki beveik 3,7 mlrd., o turtingųjų valstybių iniciatyva įgijo pagreitį.

    J.Koizumi per susitikimą praneš, kad Tokijas nori įšaldyti nuo cunamio nukentėjusių šalių skolų mokėjimą, ir pamėgins įtikinti kitų šalių lyderius padaryti tą patį, sakė japonų pareigūnai.

    Viršūnių susitikimo dokumento projekte Jungtinės Tautos raginamos mobilizuoti tarptautinę bendriją, be to, raginama labiau bendradarbiauti ir koordinuoti pagalbos teikimą.

    Atsinaujinus neramumams, pagalbos teikimas bus sustabdytas

    Po cunamio Šri Lankoje
    © AFP/Scanpix

    Sumatroje, Šri Lankoje ir Somalyje, kur nuolat vyksta vyriausybinių pajėgų ir vietos sukilėlių susirėmimai, padėtis turi išlikti rami, kitaip jos gali negauti nukentėjusiems nuo cunamio skirtos paramos, trečiadienį pareiškė Jungtinės Tautos (JT).

    "Neramumuose dalyvaujančias puses norėtumėme paraginti nutraukti susirėmimus ir bendradarbiauti su mumis, nes tai geriausias būdas padėti vietos gyventojams", - pareiškė aukštas JT pareigūnas.

    Šiuo metu Indonezijai priklausančios Sumatros salos Ačecho provincijoje ramu, Šri Lanka sudarė paliaubas su Tamilų tigrais, o karo vadai Somalyje taip pat nesiima aktyvesnių veiksmų, žurnalistams sakė JT humanitarinės pagalbos koordinatorius Janas Egelandas.

    "Būtina, kad paliaubos truktų pakankamai ilgai, nes, atsinaujinus smurtui, vietos žmonėms niekuo negalėsime padėti", - pridūrė jis.

    C.Powellą apėmė siaubas

    Colinas Powellas Pietryčių Azijoje
    © AFP/Scanpix

    Iš paukščio skrydžio apžvelgęs cunamio nusiaubtą šiaurinę Indonezijos Sumatros salos pakrantę, C.Powellas pažadėjo, jog Vašingtonas nuo pasaulio atkirstiems žmonėms atsiųs daugiau sraigtasparnių, maisto ir gėlo vandens.

    "Man yra tekę matyti karą, keletą uraganų, tornadų bei kitų pagalbos operacijų, tačiau iki šiol nemačiau nieko panašaus", - teigė C.Powellas, tarnavęs Vietname, o vėliau pakilęs iki Jungtinių Valstijų kariuomenės vado pareigų.

    Sumatros Ačeho provincijoje per cunamį žuvo beveik 100 tūkst. žmonių - beveik du trečdaliai pietų Aziją nuniokojusios stichijos aukų.

    JT skubios pagalbos koordinatoriaus Jano Egelando teigimu, Jungtinėms Tautoms reikėtų planuoti, jog vien Indonezijoje kitais metais jos turės pasirūpinti daugiau kaip 800 tūkst. nelaimę išgyvenusių žmonių.

    Į Indijos vandenyną JAV jau nusiuntė karo laivus ir sraigtasparnius su 13 tūkst. savo karių, kurie dirba kartu su kariškiais iš Singapūro, Australijos bei kitų šalių.

    Indas berniukas tempia lentą
    © Reuters/Scanpix

    JAV sraigtasparniams per dieną tenka surengti keliasdešimt skrydžių į nusiaubtas vakarines Sumatros teritorijas ir oru gabenti pagalbą, nes pagalbos darbuotojai sausuma jų negali pasiekti milžiniškoms bangoms nuplovus kelius, tiltus bei uostus.

    Regionui jau pažadėta pagalba už beveik 3 mlrd. dolerių, tokiu būdu kiekvienam iš 5 mln. nukentėjusiųjų tenka maždaug 600 dolerių.

    Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis sakė tikįs, jog labiausiai išsivysčiusių valstybių Didysis septynetas sugebės susitarti, jog Šri Lankai ir Indonezijai būtų palengvinta skolų našta.

    Berlynas regionui pažadėjo 500 mln. eurų pagalbą, o Australijos ministras pirmininkas Johnas Howardas pažadėjo per penkerius metus Indonezijai skirti 765 mln. JAV dolerių.

    Nuo cunamio nukentėję Azijos gyventojai stovi eilėje vandens
    © AFP/Scanpix

    Indonezija pranešė, jog katastrofos epicentre atsidūrusioje Ačeho provincijoje be pastogės liko pusė milijono žmonių. Daugybė jų ieškosi maisto ir vandens, į ligonines plūsta sužeistieji.

    JT pareigūnai tuo tarpu būgštauja, kad našlaičiais likę ar pasimetę vaikai gali pakliūti į nusikaltėlių gaujų rankas, kurios gali parduoti juos į vergiją. Vaikai sudaro beveik trečdalį žuvusiųjų, o našlaičiais jų galėjo likti dešimtys tūkstančių.

    Vienoje našlaičių prieglaudoje Pietų Indijoje 15 metų Sitha, jos 10 metų sesuo Sitha Lakshmi bei 8 metų broliukas Amitha mėgino atsigauti po tėvų netekties.

    "Dabar aš esu šeimos galva, - sakė Sitha tvardydama ašaras. - Turiu jais rūpintis. Mamytė norėjo, jog jie gautų išsilavinimą ir dabar aš turiu tuo pasirūpinti".

    Popiežius kviečia melstis už vaikus, tapusius cunamio ir prekybos žmonėmis aukomis

    Popiežius Jonas Paulius II
    © EPA-ELTA

    Popiežius Jonas Paulius II ketvirtadienį paragino melstis už vaikus, žuvusius Pietų Azijos pakrantes nusiaubus cunamiui, ir pakvietė prisiminti visus kenčiančius pasaulio vaikus, ypač tuos, kurie tapo prekybos žmonėmis aukomis.

    "Grįždamas prie maldų už mažąsias aukas Azijoje, negaliu pamiršti vaikų, kurių gyvybes nusinešė alkis ir ligos, karai ir terorizmas, taip pat vaikų, kurie buvo pagrobti, kurie dingsta, kurie tampa niekingos prekybos žmonėmis aukomis", - kalbėjo popiežius tūkstančiams maldininkų, kurie Trijų Karalių iškilmės proga susirinko Romos Šv.Petro aikštėje.

    Jungtinės Tautos trečiadienį paskelbė, jog drauge su Indonezijos vyriausybe imasi veiksmų, kad užkirstų kelią galimai prekybai vaikais, kurie liko našlaičiai milžiniškoms bangoms užliejus šiaurinę Indonezijos Ačeho provinciją.

    Popiežius priminė, kad Trijų Karalių, arba Epifanijos, iškilmė, kurios metu krikščionys apmąsto trijų Rytų išminčių apsilankymą pas Betliejuje ką tik gimusį Jėzų, tradiciškai yra vaikų šventė.

    "Jiems tenka aktyvus vaidmuo evangelizuojant pasaulį, savo maldomis jie prisideda prie jo išgelbėjimo bei humanizavimo", - pridūrė popiežius.

    Po cunamio tragedijos Vengrija atleido laiku į tarnybą negrįžusį ambasadorių Tailande

    Tailandietis paplūdimyje
    © Reuters/Scanpix

    Oficialusis Budapeštas atleido Vengrijos ambasadorių Tailande, kuris po cunamio tragedijos laiku negrįžo į Bankoką ir tęsė atostogas, nors per stichiją dingo dešimtys šalies piliečių.

    "Aš nurodžiau pradėti tyrimą .. ir šį rytą paprašiau užsienio reikalų ministrą nedelsiant atleisti Janošą Vandorą iš pareigų ir grąžinti jį namo", - spaudos konferencijoje sakė ministras pirmininkas Ferencas Gyurcsany.

    Gruodžio 24 dieną J.Vandoras sugrįžo į Vengriją kartu su šeima sutikti Kalėdų ir į Tailandą grįžo tik šią savaitę. Šiuo metu Pietryčių Azijoje po gruodžio 26 dienos gaivalinės nelaimės, kuri pareikalavo apie 150 tūkst. gyvybių, be žinios vis dar yra dingę penki vengrai.

  • www.DELFI.lt
    Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.