aA
Trečiadienį atokiame Nepalo pietvakarių rajone per įnirtingus susirėmimus su saugumo pajėgomis žuvo pusantro šimto maoistų maištininkų, pranešė aukšto rango kariškis.
Mūšis, per kurį, pasak karininko, saugumo pajėgos puolė sausuma ir iš oro, buvo vienas kruviniausių per kelis pastaruosius mėnesius.

Kaip sakė savo pavardės nenorėjęs skelbti kariškis, atokiame pietvakariniame Kailalio rajone per susirėmimą su saugumo pajėgomis žuvo mažiausiai 150 maištininkų ir daugiau kaip trisdešimt buvo sužeista.

Pasak jo, kariai iš pasalų užklupo apie pusę tūkstančio maištininkų, kurie ruošėsi pulti armijos postą Bancheto bazėje, esančioje už 380 kilometrų į pietvakarius nuo Katmandu, ir atakavo tiek sausumoje, tiek iš sraigtasparnių.

Anot karininko, remiantis naujausiais pranešimais, didelį plotą užimančiame rajone, kur maištininkai užėmę tvirtas pozicijas, kovos tęsiasi ir toliau. Iš maoistų žinių apie aukas kol kas neturima.

1996 metais prasidėjęs maoistų sukilimas jau pareikalavo daugiau nei 10 000 žmonių gyvybių, sužlugdė šalies ekonomiką ir atbaidė turistus, kurie anksčiau plūsdavo į šią Himalajų karalystę, garsėjančią sniego dengiamomis viršukalnėmis.

Maištininkai siekia nuversti Nepale konstitucinę monarchiją ir įkurti komunistinę valstybę.

Artėjant sausio 13 dienai - ministro pirmininko Shero Bahaduro Deubos nustatytam galutiniam terminui, iki kurio maoistai turi atnaujinti taikos derybas, smurtas skurdžioje karalystėje dar labiau įsisiautėjo.

Sh.B.Deuba pareiškė, kad jeigu sukilėliai negrįš prie derybų stalo, balandžio mėnesį jis surengs ilgai atidėliotus visuotinius rinkimus. Tvyrant politinei suirutei, nuo 2002 metų Nepale nėra išrinkto parlamento.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.