aA
Išrinktojo Ukrainos prezidento Viktoro Juščenko inauguracija iškilmingame parlamento posėdyje gali įvykti kitą savaitę, sausio 10-14 dienomis, pareiškė trečiadienį Ukrainos politikai.
V.Juščenko šalininkai Ukrainoje
V.Juščenko šalininkai Ukrainoje
© EPA-ELTA
Remiantis CRK vadovo pareikšta nuomone ir atsižvelgiant į galimo ieškinių nagrinėjimo teisme terminus, galime tikėtis, kad naujojo Ukrainos prezidento inauguracija bus surengta sausio 10-14 dienomis", - sakė Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Litvinas per susitikimą su ESBO vadovu, Slovėnijos užsienio reikalų ministru Dmitrijumi Rupeliu.

Pirminiais Centrinės rinkimų komisijos duomenimis, per gruodžio 26 dieną įvykusį prezidento rinkimų trečiąjį ratą opozicijos lyderis Viktoras Juščenko pralenkė savo varžovą, ministrą pirmininką Viktorą Janukovičių beveik 8 proc. balsų. CRK, nagrinėjusi V.Janukovičiaus skundus, dar nepaskelbė oficialių rinkimų rezultatų.

Viena artimiausių opozicijos lyderio bendražygių parlamentarė Julija Tymošenko sakė žurnalistams, kad tikriausiai V.Juščenko inauguracijos ceremonija vyks 2005 metų sausio 12 ar 14 dieną.

V.Juščenko šalininkai Ukrainoje
© EPA-ELTA

Remiantis Konstituciją, naujas Ukrainos prezidentas pradeda eiti pareigas ne vėliau kaip praėjus 30 dienų po oficialaus rinkimų rezultatų paskelbimo, davęs priesaiką iškilmingame Aukščiausiosios Rados susirinkime. Inauguracijos data turi būti nustatyta specialiu parlamento sprendimu.

Pats V.Juščenko pažadėjo, kad po jo inauguracijos parlamente jis išeis į Nepriklausomybės aikštę Kijeve, kuri tapo Ukrainos "oranžinės revoliucijos" centru, ir pakartos priesaiką savo bendražygiams.

Vyriausybė gali būti sudaryta iki sausio pabaigos

Ukrainos politikai sako, kad naujam valstybės prezidentui pradėjus eiti pareigas, atėjusios į valdžią komandos pagrindinis uždavinys bus kuo greičiau sudaryti naują vyriausybę.

Julija Timošenko
© AFP/Scanpix

V.Juščenko nurodė tarp pretendentų į premjero postą savo artimiausius bendražygius. Be J.Tymošenko, tai - Aukščiausiosios Rados biudžeto komiteto vadovas Petro Porošenka, Socialistų partijos lyderis Oleksandras Morozas ir Ukrainos pramonininkų ir verslininkų partijos vadovas, buvęs premjeras Anatolijus Kinachas.

Pirmieji du iš šio sąrašo rėmė opozicijos lyderį nuo pat rinkimų kampanijos pradžios, o kandidatai į prezidentus O.Morozas ir A.Kinachas tapo V.Juščenko partneriais po pirmojo rinkimų rato spalio 31 dieną.

Pagal konstituciją, ministrą pirmininką skiria prezidentas, sutikus ne mažiau kaip pusei Aukščiausiosios Rados, kurioje yra 450 vietų, deputatų, o ministrų kabineto pareigūnai skiriami prezidento įsakais.

Žmonės iš ką tik išrinkto prezidento aplinkos atsisako komentuoti vyriausybės personalinės sudėties variantus, kol V.Juščenko nepradėjo eiti pareigų.

Milicininkai stovi už tvoros, išpuoštos opozicijos kandidato V.Juščenkos rėmėjų atneštomis gėlėmis.
© Reuters/Scanpix

Įtakingas Ukrainos politikas, Rados pirmininkas V.Litvinas trečiadienį pareiškė, jog atsižvelgiant į sudėtingą ekonomikos padėtį, "būtina padaryti viską, kas įmanoma", kad vyriausybė būtų sudaryta iki sausio pabaigos.

"Manau, jog iš karto po inauguracijos V.Juščenko pateiks parlamentui ministro pirmininko kandidatūrą ir pradės formuoti vyriausybę.

Svarbiausia - patvirtinti premjerą, po to, manau, problemų nebus, ir vyriausybę galima sudaryti per kelias dienas. Šalyje yra labai daug reikalų, kurias būtina skubiai spręsti ir kurių negalima atidėlioti", - pažymėjo J.Tymošenko.

Ukrainos parlamentas iš pradžių planavo po sausio 14 dienos išeiti Naujųjų metų ir Kalėdų atostogų, bet, J.Tymošenko nuomone, deputatai pasiryžę, jeigu reikės, dirbti dar kelias dienas, kad būtų galima paskirti naujos vyriausybės vadovą.

Ukrainos pramonininkai mano, kad vyriausybei vadovauti turi jų lyderis Kinachas

Viktoras Juščenko
© Reuters/Scanpix

Ukrainos pramonininkų ir verslininkų sąjunga (UPVS) mano, kad vyriausybės vadovu turi tapti Pramonininkų ir verslininkų sąjungos lyderis Anatolijus Kinachas.

Tai sakoma UPVS prezidiumo kreipimesi į kandidatą į Ukrainos prezidentus Viktorą Jušenko, pirminiais duomenimis, laimėjusį valstybės vadovo rinkimus, praneša trečiadienį UPVS spaudos tarnyba.

"Verslo atstovų balsas turi būti išgirstas, ir šiandien, kai naujasis valstybės vadovas turi sudaryti sąžiningą ir veiklią vyriausybę, paskirti Ukrainos ministrą pirmininką, kuris dės pastangas, kad mūsų visuomenė gyventų pasiturimai ir klestėtų", - sakoma kreipimesi.

Kaip jau pranešta, anksčiau nuomonę, kad labiausiai tinkama kandidatūra į šalies ministro pirmininko postą yra A.Kinachas, pareiškė Ukrainos darbdavių federacija, kuriai jis ir vadovauja.

A.Kinachas buvo Ukrainos vyriausybės vadovas nuo 2001 metų gegužės 29 dienos iki 2002 metų lapkričio 16 dienos. Jis pakeitė šiame poste V.Juščenko. Po A.Kinacho premjeru tapo Viktoras Janukovičius.

Pernai gruodžio pabaigoje kandidatas į prezidentus Viktoras Juščenko pareiškė, kad jis ir frakcija "Mūsų Ukraina" ketina remti Julijos Tymošenko kandidatūrą, jeigu ji bus iškelta į naujos vyriausybės ministro pirmininko postą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.