aA
Pernai Kaune nuo šunų nukentėjo 834 gyventojai. 2003-iaisiais šunys apkandžiojo, apdraskė 814 miesto gyventojų. Šie metai dar tik prasidėjo, tačiau jau užregistruota 10 šunų aukų: medikų pagalbos prireikė 7 suaugusiesiems ir 3 vaikams.
šuo, sniegas, žiema
Šuo džiaugiasi žiemos malonumais. Vokietijoje pirmą kartą šią žiemą stipriai pasnigo.
© Reuters/Scanpix
Fredoje gyvenantis Sigitas Kadiša tvirtina, kad jų rajone dėl tinkamai neprižiūrimų šunų nesaugu gyventi. Jo sūnų Mindaugą grįžtantį iš mokyklos namo užpuolė netoliese gyvenančios L.Ivanauskienės šuo: sudraskė drabužius, įkando į koją. S.Kadišos manymu, šis šuo - agresyvus, galbūt kovinis, tačiau savininkė tvirtino, kad jis - mišrūnas.

“Sūnus patyrė didžiulį stresą. Dėl sužalojimų negalėjo lankyti mokyklos, kasdien vežėme į traumatologijos punktą perrišti žaizdų”, - teigė Sigitas Kadiša.

Tas pats šuo daugiau nei prieš metus buvo įkandęs S.Kadišos žmonai, o prieš pusmetį - kaimynų berniukui. Tąkart šuns savininkei buvo skirta administracinė 500 litų bauda. Tačiau tai nepadėjo - šuo be antsnukio, palaidas išbėgdavo į kiemą, kurio teritorija nėra aptverta, gąsdindavo ir puldavo praeivius.

“Šunų laikymo taisyklės numato, kad jei šuo sužeidė žmones, šeimininkas turi nedelsdamas pranešti policijai, veterinarijos tarnybai. Tačiau sūnų apkandžiojusio šuns savininkė to nepadarė - priešingai: prašė, kad mes nepraneštume policijai”, - sakė S.Kadiša.

Mindaugą apkandžiojusio šuns šeimininkė Lina Ivanauskienė tvirtino, kad šuo buvo prižiūrimas, palaidas nelakstė. “Netyčia išsprūdo iš namų”, - tvirtino L.Ivanauskienė.

Įvykį tyrusi Aleksoto policijos nuovados inspektorė Daina Jakimavičienė teigė, kad šuns savininkei L.Ivanauskienei surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas ir bus skiriama nuobauda.

“Kai šuo sukandžiojo vieną vaiką, L.Ivanauskienė buvo nubausta 500 litų bauda. Įkandus antram vaikui, bauda turi būti didesnė, - teigė inspektorė D.Jakimavičienė. - Šunų neprižiūrinčius šeimininkus baudžiame, tačiau visų patikrinti neturime galimybių. Beveik kiekviename name yra po šunį ar net keletą. Apylinkės inspektoriai tikrina nusiskundimus. Surašomi protokolai, jei šunų savininkai neturi dokumentų, jei augintinius vedasi be pavadžio, be antsnukio, jei šunys laksto palaidi. Bet, suprantama, specialiai į namus pareigūnai neina tikrinti”.

Agresyvų, žmones puldinėjantį šunį, nuo kurio nukentėjo Mindaugas, savininkai įsipareigojo užmigdyti.

Pasak S.Kadišos, nemažai nedidelio kvartalo gyventojų turi šunis, tačiau dalis jų nesilaiko nei Gyvūnų laikymo taisyklių, nei elementariausių padorumo bei saugumo normų. Šiame kvartale gana dažnai gali sutikti palaidą šunį ir tenka baimintis, kuo toks susitikimas pasibaigs.

L.Ivanauskienė teigė, jog su nukentėjusio berniuko tėvais susitarė gražiuoju - ji atlygins moralinę ir materialinę žalą.

Lietuvoje šunų sužaloti žmonės dar retai kreipiasi į teismą ieškoti teisybės, reikalaudami atlyginti gydymo išlaidas ir moralinę žalą. Daugiausiai apsiriboja pareiškimu policijai.

Precedentas buvo prieš pusantrų metų, kai Vilniaus apylinkės teismas įpareigojo kompensuoti 10 tūkstančių litų moralinę žalą už tai, kad be priežiūros paliktas šuo apkandžiojo 4 metų vaiką.

Kinologai tvirtina, kad dėl agresyvaus šuns elgesio dažniausiai kalti patys savininkai.