aA
Ligoninių darbuotojai jau neišmano, kaip kovoti su koridoriuose nakvojančiųjų skleidžiamu kvapu, o valytojos, kuopdamos pridergtus tualetus, rauda iš apmaudo. Baiminamasi, kad benamiai nevogtų gydymo įstaigų pacientų ir darbuotojų daiktų, tačiau medikai pastebėjo, kad pagauti ligonines švarinantys vagys dažniausiai būna ne vargetos, o gerai apsirengę asmenys.
Skurdas, vargšai, konteineriai
Skurdas, vargšai, konteineriai
© DELFI
Trobelę sugriovė

Klaipėdos jūrininkų ligoninės medikai vieną dieną žvilgtelėję pro langą aiktelėjo. Kaimynystėje esančiame miškelyje stūksojo naujas „pastatas“ - iš kartono dėžių suręstas namelis, kuriame apsigyveno po ligoninės konteinerius besirausiantys varguoliai.

Baiminantis, kad vargetos nepradėtų ligoninėje vogti, namelis prieš pat Naujuosius buvo nugriautas. Dabar medikai laukia, kada ši trobelė bus atstatyta, nes matė, kad benamiai vėl iš konteinerių tempia nuo gydymo aparatūros ir medikamentų likusias kartonines dėžes.

„Benamiai rausiasi ligoninės konteineriuose ir tiek aplink primėto šiukšlių, kad mūsų darbuotojai nespėja jų rankioti. Neretai tokie žmonės sėdi mūsų vestibiulyje. Nors nuo jų sklinda prastas kvapas, leidžiame jiems truputį pasišildyti - išprašyti benamius lauk yra tiesiog nehumaniška“, - sakė Jūrininkų ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja slaugai Marija Čiplienė.

Jūrininkų ligoninės ūkio dalies vedėja Irena Zubienė pasakojo, kad dabar ligoninės darbuotojai buities atliekas į konteinerius meta ne šiukšlių maišuose, bet juos iškrato: „Kai atliekas mesdavo maišuose, „bomžai“, tikrindami jų turinį, maišus sudraskydavo ir visur prišiukšlindavo“.

Miega tualete

Daug netvarkos būna ir dėl į Klaipėdos pirminės sveikatos priežiūros centrą (PSPC) ateinančių benamių. „Jie eina į mūsų tualetus, užsirakina ir ten miega, valgo, skalbiasi, džiovinasi drabužius bei priteršia tiek, kad baisu būna ir įeiti. Valytojos verkia, kai reikia valyti jų prišnerkštus tualetus, bet kažkam gi juos reikia sutvarkyti. Maža to, jie nusukinėja čiaupų rankenėles“, - kalbėjo PSPC vyriausiojo gydytojo pavaduotoja terapijai Angelė Razgienė.

Medikė guodėsi, kad vargetos mėgsta sėdėti jų įstaigos koridoriuose. Tokių, nuolat ateinančių į šią gydymo įstaigą pasišildyti, yra apie penkiolika. Personalas juos suranda pagal kvapą.

„Užtenka vieno tokio, kad blogas kvapas pasklistų po visą koridorių. O langų atidaryti, norint tai išvėdinti, neišeina. Mūsų poliklinika įsikūrusi dideliame pastate, tad pradėję atidarinėti langus sukeltume skersvėjį ir dar labiau susargdintume savo lankytojus. Kad benamių pas mus būtų kuo mažiau, jau net suoliukus iš registratūros išnešėme. Tačiau jie vis tiek ateina. Kviečiamės į pagalbą ir policiją, bet juk nėra kodekse numatyta bausmės už blogo kvapo skleidimą“, - šyptelėjo A.Razgienė.

PSPC medikams pas juos besilankančių benamių būna ir gaila, tad kartais ir jų žaizdas apriša, ir pagloboja. „Juk gyvas žmogus, norisi padėti“, - atsiduso pašnekovė.

Baimindamiesi, kad pas juos besilankantys benamiai nepradėtų nešioti tuberkuliozės bacilų, medikai jiems rentgenu peršvietė plaučius. „Bent jau tie, kuriuos peršvietėme, tuberkulioze nesirgo. Bet ką gali žinoti, gal ne visi užklystantys buvo patikrinti“, - sakė A.Razgienė.

Padėjo kušetes

Klaipėdos ligoninėje taip pat nuolat nakvoja benamiai. Šios ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja slaugai Ona Mitalienė pasakojo, kad jų gydymo įstaigos priėmimo skyriuje asocialiems asmenims yra netgi pastatytos kušetės, ant kurių jie naktį gali prisiglausti. „Gaila tokių žmonių, į gatvę juk jų nevarysi. Tai apgydome, apžiūrime ir leidžiame pasilikti. Deja, patalpos vestibiulyje nepritaikytos nakvynei. Trūksta personalo, kuris galėtų tuos vargetas prižiūrėti, kad jie, būdami girti, vemdami, neužspringtų. Priėmimo skyriaus juk visai kitos funkcijos“, - pastebėjo O.Mitalienė.

Pašnekovė spėjo, kad ligoninėse vargetos nenakvotų, jeigu jiems būtų vietos nakvynės namuose: „Bet ten turbūt išgėrusių nepriima, o pas mus dažniausiai nakvoja būtent tokie. Blogai, kad panaikino blaivyklas ir atsiradusią terpę tenka užpildyti mums, ligoninių medikams. Bet mes tokiems vargšams tegalime suteikti medicininę pagalbą, o visa kita, taip pat ir nakvynė, yra jau socialinės problemos, kurias reikėtų spręsti valdžiai“.

O.Mitalienė nemano, kad į ligonines pasišildyti ateinantys nelaimėliai siekia ką nors pavogti: „Vagia tikrai ne jie, o narkomanai ir gerai atrodantys žmonės. Kartą vieno vargetos paklausiau, ar ne vogti taikosi, kad slankioja po ligoninės koridorius. „Ką jūs, ponia, jeigu aš vogčiau, negi rausčiausi po šiukšlių konteinerius“, - atsakė jis. Iš tiesų, tie vargetos nėra piktybiški. Jie tik labai prislėgti, nelaimingi ir jautrūs, tad stengiasi niekam neužkliūti, nebent pinigėlių paprašo. Tik va, kvapas nuo jų nekoks sklinda. Juk jie, būdami girti, ir apsivemia, ir apsišlapina“.

Guli lyg kačiukai

Klaipėdos apskrities ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Zigmas Juzumas sakė, kad jų įstaigoje vargetos nenakvoja. Benamiams šioje gydymo įstaigoje leidžiama pasišildyti tik dienos metu koridoriuje. „Mūsų ligoninėje vargetos sėdi tik vestibiulyje prie radiatoriaus, yra ramūs, kultūringi, žemesni už žolę, nes žino, kad ką nors prisidirbę nebegalės sugrįžti pasišildyti.“

Kartais į Apskrities ligoninę atvežami ir gydyti sunegalavę, galūnes nušalę vargetos.

„Juos nuprausiame, sušukuojame, paguldome į švarią lovą, netgi pasą išrašome. Guli tokie pas mus patenkinti kaip kačiukai. Džiaugiasi, kad švarią lovą ir pavalgyti turi, ir tikrai nebando nieko vogti“, - aiškino medikas.

Vagia paveikslus

Kad į gydymo įstaigas užsukančių vargetų pagrindinis tikslas yra ne vogti, bet tik pasišildyti, mano ir kiti medikai. Vargetos nebent tik čiaupus nusukinėja. Vienas toks bevagiantis čiaupus buvo sugautas Jūrininkų ligoninės rūsyje. Spėjama, kad jam reikėjo ne pačių čiaupų, o aliumininių jų galų, kuriuos norėjo parduoti.

Pinigines, mobiliuosius telefonus, paltus ar net batus vagia gerai atrodantys, į lankytojus panašūs žmonės.

Prieš kurį laiką Klaipėdos ligoninėje vienas vagis buvo pradėjęs vogti paveikslus. Pagavus jį, paaiškėjo, kad jis - narkomanas.

Dabar paveikslai dingsta Jūrininkų ligoninėje. Vagių grobiu tapo net dailininko Algimanto Jusionio paveikslas. „Šio dailininko darbų vertė po jo mirties labai išaugo. Vargu ar vargetos nutuokia, kiek jie kainuoja. Manau, kad paveikslai vagiami kieno nors užsakymu“, - spėjo M.Čiplienė.

Praėjusią savaitę buvo sugautas ir Klaipėdos ligoninėje paltą pavogęs vagis. Jis vietoje geresnio svetimo palto paliko prastesnį savąjį. Policijai pavyko rasti už vagies palto pamušalo užkritusią užrašų knygutę, pagal kurią ir surado nusikaltėlį.

Yra pavykę sugauti ir pinigines vogusius asmenis. Jie atrodydavo visiškai normaliai. Paklausti, ko ieško, sakydavo, kad atėjo lankyti žmogaus, kurio iš tiesų ligoninėje net nebūdavo.