aA
Pirmadienį, apie 21.40 val., Vadovybės apsaugos departamento (VAD) darbuotojai iš Seimo pirmininko sekretoriato gavo pranešimą, jog prieš kelias minutes kažkoks vyriškis skambino į V.Landsbergio darbo kabinetą ir grasino su juo susidoroti.
V.L.
V.Landsbergiui grasinta susidorojimu
Tuoj po šio skambučio apsaugos darbuotojai apie įvykį pranešė Vilniaus miesto vyriausiajam policijos komisariatui ir kartu ėmėsi tyrimo.

Buvo išsiaiškinta, jog skambino vyriškis iš Pasvalio. Per naktį bei anksti iš ryto buvo surinkta visa reikalinga medžiaga. Tada darbo ėmėsi Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokuroras Valerijus Rapšys. Vakar iškelta baudžiamoji byla. Seimo pirmininkas V.Landsbergis vakar, 10.20 val., iš Vilniaus oro uosto išskrido į Frankfurtą, kur turėtų susitikti su Heseno žemės pramonininkais bei skaityti paskaitą "Lietuva kelyje į Europos Sąjungą". Į Vilnių Seimo pirmininkas grįš rugpjūčio 30 d.

VAD direktorius Raimundas Kairys LŽ teigė, kad ypatingų apsaugos priemonių po grasinimų nesiimta, į Vokietiją V.Landsbergis išvyko seniai planuoto vizito ir jokiu būdu negalima tvirtinti, jog jį išsiuntė saugumo sumetimais. Jį lydi tokia pat apsauga, kaip ir visuomet.

R.Kairys minėjo, jog apie šį įvykį Seimo pirmininkas gali nieko nežinoti, nes tai daugiau tarnybinės problemos, mažai ką bendra turinčios su V.Landsbergiu. Pats VAD vadovas sakė Seimo pirmininko apie skambutį neinformavęs.

LŽ šaltinio Seime duomenimis, pakėlus telefono ragelį, darbuotojai išgirdo visiškai nepiktą vyrišką balsą, kuris ramiai pareiškė norįs nušauti V.Landsbergį.

Nustatyta, kad buvo skambinta iš Pasvalio, Kęstučio gatvės 31 namo, kuriame gyvena Daivos ir Virginijaus Simonaičių šeima.

Vakar V.Simonaitis buvo sulaikytas ir apklausinėjamas Pasvalio rajono policijos komisariate. Kol kas pareigūnai įvykio nekomentuoja, todėl neaišku, kodėl pasvalietis grasino nužudyti V.Landsbergį. Dviejų aukštų name, kuriame gyvena Simonaičiai, vakar pavyko rasti tik jo žmoną Daivą ir mažamečius vaikus Eglę bei Marių. Name kažko lūkuriavo policininkas.

Spėjama, kad policijai nepavyko surasti Daivos Simonaitienės brolio Algio Petkaus, kuris laikinai gyvena svainio namuose ir padeda statyti ūkinį priestatą. Žmona pasakojo, kad pirmadienio vakarą vyras kartu su broliu grįžo namo išgėrę. Ji teigia apie skambutį į Vilnių nieko nežinanti, nes virtuvėje ruošė šeimai vakarienę.

39 metų V.Simonaitis jau keleri metai niekur nedirba. Prieš dvejus metus jis turėjo individualią alaus gamybos įmonę Pasvalio rajono Vaškų miestelyje, kur gyvena jo tėvai.

LŽ žiniomis, V.Simonaitis įmonę uždarė, tačiau miestelio žmonės tikino, kad tėvai iki šiol gamina alų. Simonaičiai neva nieko nebiją, nes turį stiprų užnugarį. Pasak pasvaliečių, V.Simonaičio sesuo Irena, jos vyras ir uošvis užima aukštas pareigas sostinėje. LŽ duomenimis, visi trys dirba Vidaus reikalų ministerijoje. Irena apie brolį šnekėti atsisakė, motyvuodama tuo, jog nei sau, nei broliui reklamos nedarys, įvykio nekomentuos, ir padėjo telefono ragelį.

Pastaruoju metu pasvalietis vertėsi iš užsienio gabendamas automobilius ir juos remontuodamas. Jo žmona Daiva tikino, kad vyras politika ne itin domisi. Paklausta, ar smarkiai keikdavo valdžią, ji atsakė: "O kas dabar jos nekeikia?" Kas galėjo taip papiktinti V.Simonaitį, lieka neaišku. Pasvalyje kalbama, kad jis kartu su svainiu pasipiktino "Panoramoje" pasakytais V.Landsbergio žodžiais, jog "už badaujančių "Inkaro" darbininkų stovi politinės jėgos".

Aludėje "Pas Tomą" kalbintos pardavėjos sakė, jog tą vakarą aludė buvo pilna vyrų. Jos prisimena, kad V.Simonaitis su A.Petkumi išgėrė tris bokalus "Tauro" alaus, tačiau apie ką vyrai kalbėjo, pardavėjos negirdėjo. Jos sakė, kad V.Simonaitis neturėjo pinigų sumokėti už alų, todėl skolą žadėjo grąžinti kitą dieną.

Kaimynai apibūdino V.Simonaitį kaip ramų žmogų. Jo motina vakar LŽ sakė negalinti patikėti, kad sūnus taip pasielgė. Moteris dar viliasi, jog tai kažkieno pinklės. Vakar į Pasvalį apklausti V.Simonaičio atvyko pareigūnai iš sostinės.