aA
JAV valdžia tiria naują incidentą dėl civilinių lėktuvų lakūnų akinimo lazeriniu spinduliu. Kaip pirmadienį pranešė televizijos kompanija CNN, aviacijos kompanijos "United Airlines" lėktuvo įgula sekmadienį dispečeriui pranešė, kad tik pakilus iš Tenesio valstijos Nešvilo oro uosto į lakūnų kabiną iš žemės buvo nukreiptas lazerio spindulys.
Tai niekaip nepakenkė lakūnams, ir vėliau lėktuvas su 30 keleivių sėkmingai nutūpė Ilinojaus valstijoje, tarptautiniame Čikagos oro uoste.

Tačiau JAV Federalinė saugumo tarnyba, Transporto saugumo tarnyba ir Federalinė aviacijos valdyba rimtai sunerimo dėl šio incidento, nes lazerio spindulys gali sutrikdyti lakūno orientaciją ir net laikinai jį apakinti.

Tai jau nebe pirmas toks atvejis pastaruoju metu. Vien nuo praėjusių metų gruodžio 25 dienos Amerikos civilinės aviacijos lėktuvų lakūnus buvo mėginama paveikti lazerio spinduliais iš žemės mažiausiai šešis kartus, tarp jų ir JAV sostinėje Vašingtone. Kaskart tai vyko prieš pat orlaivių tūpimą ar jiems ką tik pakilus.

FST specialistai kol kas nekalba apie terorizmo grėsmę, nors ir neatmeta galimybės, kad teroristai susiję su šiais incidentais. Jų visų nuomonės sutampa, kad tai "ne šiaip sutapimas".

Visiškai akivaizdu, jog kažkas tikslingai pasirinkdavo lėktuvus kaip taikinius, tam panaudodamas gana sudėtingą ir brangų lazerio įrenginį, kuris - ne chuligano kišenei, mano ekspertai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.