aA
Mahmoud Abbas
Mahmoud Abbas
© EPA-ELTA
Neseniai išplatintos nuotraukos, kuriose matyti, kaip M.Abbasas per vieną rinkimų kampanijos susitikimą glėbesčiuojasi su kovotojais, jau paskatino kai kuriuos izraeliečius suabejoti, ar po Y.Arafato mirties bus atgaivintos derybos dėl taikos.

M.Abbasas minėtą kalbą sakė netrukus po to, kai viename Gazos Ruožo ūkyje nuo Izraelio kariuomenės tanko ugnies žuvo septyni palestiniečiai. Prieš tai kovotojams iššovus iš minosvaidžio, nukentėjo žydų naujakuriai.

"Meldžiamės už tuos kankinius, kurie šiandien krito nuo sionistinio priešo sviedinių", - per masinę sueigą Chan Junise, kuris yra vienas pagrindiniu jau ketverius metus trunkančios intifados židinių, sakė M.Abbasas.

Velionis Y.Arafatas, kurį Izraelis ir Jungtinės Valstijos skelbė esant pagrindine kliūtimi siekti taikos, pastaraisiais metais niekada viešose kalbose nebuvo pavartojęs tokių žodžių.

M.Abbasas sulaužė šią tradiciją, kad per sausio 9 dieną įvyksiančius rinkimus užsitikrintų į jį šnairuojančių kovotojų paramą.

Tuo tarpu Izraelio ministro pirmininko Arielio Sharono pavaduotojas antradienį pavadino "netoleruotinu" palestiniečių lyderio Mahmoudo Abbaso šį pasisakymą, kuriame jis pavadino Izraelį "sionistiniu priešu".

"Be abejo, tai, ką pasakė Abu Mazenas (M.Abbasas), yra netoleruotina. Tokie pasisakymai ateityje gali užkirsti kelią mums bendradarbiauti", - sakė vicepremjeras Ehudas Olmertas.

Atkreipęs dėmesį, kad šie precedento neturintys M.Abbaso komentarai nuskambėjo vykstant rinkimų kampanijai, E.Olmertas sakė: "Po sausio 9 dienos mes kalbėsime apie šiuos komentarus ir vertinsime juos skirtingai nei dabar".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.