aA
Artimiausią ketvirtadienį Kinijos gyventojų skaičius pasieks 1,3 mlrd., nors šalyje jau ketvirtį amžiaus vykdoma "vieno vaiko" politika. Tai antradienį pranešė Kinijos žiniasklaida.
Kinai Pekino verslo rajone
Kinai Pekino verslo rajone.
© Reuters/Scanpix
Demografijos ekspertai teigia, kad Kinijoje kasmet gimsta apie 10 mln. žmonių. Nors visuomenė sensta, o gimstamumo lygis miestuose yra žemas, valstybė neketina švelninti savo politikos, pagal kurią daugelis sutuoktinių porų turi teisę turėti tik vieną vaiką.

Dėl "vieno vaiko" principo atsirado lyčių disproporcija. Kinijos visuomenėje sūnūs vertinami labiau nei dukterys, todėl daugelis porų ryžtasi abortui, jeigu vaisius yra moteriškos lyties. Oficialiais duomenimis, Kinijoje 117 gimusių berniukų tenka tik 100 mergaičių.

Pagal gyventojų skaičių Kinija yra pasaulio lyderė. Antrąją vietą užima Indija, kur gyvena 1,06 mlrd. žmonių. Toliau eina JAV (291 mln.), Indonezija (241 mln.) ir Brazilija (177 mln.).

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.