aA
Lietuvos parama nuo cunamio bangų nukentėjusioms Pietryčių Azijos šalims bus pati didžiausia, kurią lietuviai iš viso buvo aukoję užsienio šalims. Specialiai bankuose atidarytose sąskaitose surinktos sumos – rekordinės. Pietryčių Azijos šalys sulaukė ir išskirtinio valdžios institucijų dėmesio.
Po cunamio milijonams reikalinga humanitarinė pagalba
Po cunamio milijonams reikalinga humanitarinė pagalba
© Reuters/Scanpix
Lietuvių aukas nuo stichijos nekentėjusioms Pietryčių Azijos valstybėms šiuo metu iš viso renka dvi nevyriausybinės organizacijos.

Pasak Lietuvos Raudonojo kryžiaus draugijos informacijos ir ryšių su visuomene specialisto Tomo Avižinio, į draugijos “Vilniaus banke” atidarytą sąskaitą Lietuvos piliečiai iki šiol yra paaukoję 125 tūkst. litų. Šią sumą sudarė 665 asmenų paaukotos lėšos.

“Nors rengiama akcija dar nesibaigė, tačiau jau dabar galima teigti, kad tai – pati didžiausia suma, kurią iki šiol mūsų draugijai pavyko surinkti”, - DELFI kalbėjo T.Avižinis.

T.Avižinio žodžiais, iki šios programos Lietuvos Raudonojo kryžiaus draugijos didžiausia surinkta suma buvo 50 tūkst. litų, skirtų nuo teroristų nukentėjusiems Beslano gyventojams.

Dauguma fizinių asmenų aukojo nuo 5 iki 100 litų siekiančias sumas. Didžiausia fizinio asmens skirta auka buvo 1 tūkst. JAV dolerių (apie 2,55 tūkst. litų – DELFI). Pietryčių Azijos valstybėms aukoję juridiniai asmenys į sąskaitą pervedė nuo 100 iki 10 tūkst. litų sumas.

Iki šiol rekordinę sumą teigia surinkę ir Lietuvos Carito atstovai.

Lietuvos Carito generalinio direktoriaus kunigo Roberto Grigo teigimu, jų nuo trečiadienio atidarytoje "Hansabanko" sąskaitoje per tris dienas buvo sukaupta 11 tūkst. ir 100 litų. Į Carito atidarytą sąskaitą iš viso aukojo 75 privatūs asmenys ir 2 bendrovės.

“Pamenu, kaip mes kreipėmės į lietuvius, kad į mūsų sąskaitas pervestų dalį sumos nuo 2% nuo atskaičiuojamo metinio pajamų mokesčio. Šią programą vykdėme visus metus ir buvome surinkę apie 10 tūkst. litų”, - lygino surinktu aukų dydį kun. R.Grigas.

Lietuvos Carito vadovas sako, kad lietuviai, norintys pervesti pinigų į Pietryčių Azijos valstybes remiančią sąskaitą, tą galės daryti dar porą mėnesių. Lietuvos Raudonojo kryžiaus draugija atidarytą sąskaitą ketina palikti dar visą sausio mėnesį.

Stichinės nelaimės nuniokotas valstybes ketina paremti ir Lietuvos Vyriausybė. Užsienio reikalų ministerija paprašė Finansų ministerijos skirti dalį lėšų šiai labdaringai misijai. Kokia suma pinigų bus paaukota iš Lietuvos valstybės biudžeto, paaiškės po artimiausio Vyriausybės posėdžio, kuris vyks trečiadienį. Finansų ministerijos atstovai teigia, Vyriausybės posėdyje bus siūloma skirti iš viso 150 tūkst. litų.

Beje, 100 tūkst. litų dydžio paramą nutarė skirti ir Vilniaus miesto taryba. Šios sostinės savivaldybės lėšos bus pervestos į Lietuvos Raudonojo kryžiaus draugijos atidarytą specialią sąskaitą.

DELFI primena, Lietuvos Caritas trečiadienį išplatino pranešimą, kuriuo kviečia Lietuvos gyventojus paremti nukentėjusiuosius paramos lėšas pervedant į "Hansabanko" sąskaitą LT227300010002247635 su nuoroda "žemės drebėjimo aukoms Azijoje".

Lietuvos Raudonojo kryžiaus draugija aukas nukentėjusiesiems kviečia pervesti į specialią sąskaitą LT277044060000908211 "Vilniaus banke" su nuoroda "nukentėjusiesiems Azijos šalyse".

Estai surinko daugiau kaip 700 tūkstančių kronų

Estijos gyventojai per savaitę nukentėjusiųjų nuo stichinės nelaimės Pietryčių Azijoje reikmėms paaukojo daugiau kaip 735 tūkst. kronų (161 tūkst. litų). Lėšų rinkimo Estijoje iniciatoriumi praėjusį antradienį tapo šalies Raudonasis Kryžius ir "SOS Lastekula" draugija.

Pirmadienį ryte Raudonojo Kryžiaus sąskaitoje buvo 685 166 kronos (150 736 litai), " Keila SOS Lastekula" sąskaitoje - 52 tūkst. kronų (11 tūkst. litų).

Į Raudonojo Kryžiaus sąskaitą daugiausia plaukė privačių asmenų pinigai. Už surinktas lėšas bus nupirkta būtiniausių daiktų nukentėjusiesiems ir medikamentų. Aukoti galima ir telefonu.

Stichinės nelaimės aukų Azijoje skaičius vis didėja. Pirmadienio vakaro duomenimis, žuvo 144 970 žmonių, tačiau dar tūkstančiai laikomi dingusiais.

Estijos vyriausybė Tarptautiniam Raudonajam Kryžiui skyrė 500 tūkst. kronų (110 tūkst. litų). Su dviejų savaičių misija į katastrofos rajoną iš Estijos išvyksta 15 gelbėtojų komanda: 10 medikų, du štabo karininkai ir trys logistikos specialistai. Misijos biudžetas - 2, 94 mln. kronų (0,6 mln. litų).

Latvija cunamio aukoms jau surinko apie 10 000 latų

Nuo gruodžio 27-osios, kai pradėtos rinkti aukos nuo žemės drebėjimo ir niokojančio cunamio Pietryčių Azijoje nukentėjusiems žmonėms, Latvijos Raudonasis Kryžius jau surinko apie 10 tūkst. latų (49 tūkst. litų).

Kaip BNS pranešė Raudonojo Kryžiaus atstovai, daugumą šios sumos paaukojo "Latvijas Unibanka", kuris taip pat atidarė specialią sąskaitą aukoms.

Akcija truks iki sausio pabaigos, o paskui pinigai bus pervesti Tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio komitetui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.