aA
Pasibaigus pereinamajam supaprastinto Rusijos piliečių tranzito į Kaliningrado sritį laikotarpiui Lietuvos pareigūnai ruošiasi galimiems nesusipratimams su Rusijos piliečiais, įpratusiais keliauti su vidaus pasais. Sausio 1 dieną baigėsi pusantrų metų trukęs pereinamasis Rusijos piliečių tranzito į Kaliningrado sritį laikotarpis.
Geležinkelis, traukinys, bėgiai
Geležinkelis, traukinys, bėgiai
© DELFI
Jau nuo praėjusio šeštadienio nebeleidžiama keliauti per Lietuvą su vidaus pasais - visi keliautojai turi pateikti užsienio pasus. Tokia tvarka numatyta pagal Lietuvos ir Rusijos vyriausybių susitarimą, įgyvendinant Europos Sąjungos ir Rusijos Federacijos bendrąjį pareiškimą dėl tranzito tarp Kaliningrado srities ir likusios Rusijos dalies.

Pasak Užsienio reikalų ministerijos Konsulinio departamento direktoriaus Vaidoto Verbos, pastaruosius mėnesius visi keliautojai traukiniuose buvo nuolat informuojami apie būsimus pasikeitimus. Tačiau jis neatmetė tikimybės, kad sugriežtinus tranzito tvarką pasienyje gali kilti nesusipratimų su Rusijos piliečiais, įpratusiais keliauti su vidaus pasais.

"Sausio pradžioje turėtų būti ramu, nes traukiniuose keleivių nedaug. Pirmasis rimtas išbandymas Lietuvos pareigūnų laukia sausio 10-13 dienomis, kai porą savaičių Kaliningrado srityje per Naujuosius metus ir Kalėdas pas artimuosius pasisvečiavę Rusijos gyventojai patrauks namo", - pirmadienį išplatintame pranešime cituojamas V. Verba.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado patarėjas pulkininkas leitenantas Rustamas Liubajevas teigė, kad tomis dienomis, kai po švenčių Rusijos piliečiai patrauks namo, bus sutelktos papildomos pareigūnų pajėgos. "Tikėtina, kad bus daugiau buitinio pobūdžio konfliktų - jiems mes jau pasiruošėme. Žinoma, nereikėtų atmesti ir galimų provokacijų, jeigu kas nors iš Rusijos panorės politikuoti", - kalbėjo R. Liubajevas.

VSAT duomenimis, iki šiol apie 80 proc. Rusijos piliečių tranzitu per Lietuvą vykdavo būtent su vidaus pasais. Pasak R. Liubajevo, didžioji dalis keliaujančiųjų turi užsienio pasus, bet iki šiol daugelis saugojo juos ir neduodavo žymėti spaudu, liudijančiu apie sienos kirtimą. "Prognozuojame, kad problemų gali kilti su Rusijos piliečiais, kurie retai važinėja į Kaliningrado sritį - juk užsienio pasus turi ne visi. Tačiau jei ir kils nesusipratimų, jų bus vienetai", - aiškino pareigūnas.

2004 metais VSAT dėl įvairių priežasčių iš traukinių išlaipino 195 keliautojus. Tai sudaro vos 0,037 proc. visų tranzitu keliaujančių Rusijos piliečių. Iš viso tranzitu per metus vyksta daugiau nei 500 tūkst. žmonių.

Anot V. Verbos, pastaruoju metu tranzitu per Lietuvą keliaujančių skaičius išaugo apie 10 proc. "Tai, galima sakyti, rodo, kad Rusijos piliečiai jau nebijo formalumų, pasitiki pareigūnais. Į traukinius perkeltos septyniolikos diplomatų tarnybos darbas organizuojamas atsižvelgiant į rusų, kitų Rytų tautybės žmonių papročius, tradicijas, netgi psichologinius ypatumus. Pareigūnai apmokyti, kaip diskutuoti su Rusijos piliečiais įvairiausiomis jiems aktualiomis temomis, nes bene kiekvienas šių traukinių keliautojas nori pabendrauti", - tranzito procedūrų užkulisius aiškino Konsulinio departamento vadovas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.