aA
Tačiau manoma, kad balandžio 20 dieną, kai šis įstatymo projektas vėl bus svarstomas Seime, dėl jo kils nemažai smarkių diskusijų, nes jam priešinasi Nuosaikiųjų (konservatorių) frakcija Seime, kuriai priklauso ir ekspremjeras Gediminas Vagnorius.

Įstatymo projekte numatyta, kad tikslią galutinio reaktoriaus sustabdymo datą nustatys Vyriausybė, atsižvelgdama į eksploatacijos nutraukimo programos vykdymą ir jos finansavimą iš Lietuvos ir tarptautinės finansinės pagalbos šaltinių.

Pagal projektą, Ignalinos AE turės parengti eksploatacijos nutraukimo programą, kurioje bus numatyta finansinės ir techninės pirmojo bloko sustabdymo, radioaktyvių atliekų tvarkymo ir jų laidojimo galimybės.

G. Vagnorius žurnalistams teigė, kad Lietuva neturėtų prisiimti nepakeliamų įsipareigojimų, neturėdama garantijų iš tarptautinių finansinių institucijų.

Be to, jis mano, kad šie milijardiniai įsipareigojimai priimami dėl politinių interesų, todėl teigė norįs tikėti, kad "nugalės sveikas protas" ir šis įstatymo projektas bus atidėtas.

Dabar skelbiama IAE pirmojo bloko uždarymo kaina apie 20 mlrd. litų, tačiau ši suma gali kisti. Dabar vyriausybiniame jėgainės uždarumo fonde yra apie 100 mln. litų.

Pernai priimtoje energetikos strategijoje Lietuva įsipareigojo IAE pirmąjį bloką uždaryti iki 2005 metų, o dėl antrojo bloko stabdymo datos turės būti nutarta 2004 metais.

Ignalinos jėgainė pagamina apie 73 proc. visos Lietuvoje naudojamos elektros energijos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.