Mokslininkus domino, kaip smegenys apdoroja panašių akustinių stimulų (sprigtelėjimų) seką. Sveikų žmonių smegenyse apdorojant tam tikrą stimulą yra slopinamas kitų stimulų, kurie tuo metu neturi ypatingos reikšmės, apdorojimas. O štai šizofrenija sergančių žmonių smegenyse panašaus filtravimo nėra. Dėl to sergančio žmogaus smegenys galiausiai perpildomos informacija.

Tyrimo autoriai įsitikinę, kad gebėjimas filtruoti informaciją priklauso nuo genų. Mėginant išsiaiškinti ryšį tarp informacijos filtravimo ir su šizofrenija siejamo geno TCF4, buvo ištirta 1800 sveikų žmonių. TCF4 genas yra proteinas, būtinas ankstyvoje smegenų vystymosi stadijoje.

Atsižvelgiant į faktą, kad šizofrenija sergantys asmenys neretai yra rūkaliai, mokslininkai išsiaiškino šio įpročio paplitimą tarp sergančių žmonių. Tyrimas parodė, kad sveiki geno TCF4 nešiotojai taip pat prastai filtruoja informaciją, kaip ir šizofrenikai.

Taip pat paaiškėjo, kad TCF4 geną turintys rūkaliai dar prasčiau filtravo stimulus. Kuo daugiau žmogus rūkė, tuo prasčiau veikė informacijos filtravimo mechanizmas. Taigi, sprendžiant pagal viską, rūkymas keičia šio geno įtaką. Šis kenksmingas įprotis gali suaktyvinti ir daugiau genų, įtakojančių šizofrenijos riziką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)