aA
Sekmadienį Jungtinėse Valstijose Nyderlandų lėktuvui pavyko išvengti katastrofos ir su sugedusiu varikliu sėkmingai nutūpti oro uoste.
Avialinijų "Royal Dutch KLM" laineris "Boeing 747", kuriuo skrido 449 žmonės, pakildamas tikriausiai susidūrė su dideliu paukščiu. Dėl to sugedo lainerio variklis. Tačiau pilotas, į vandenyną išpylęs 83 tonas degalų, vis dėlto sugebėjo saugiai nutupdyti lėktuvą Los Andželo oro uoste.

Lėktuvui kylant, atsiskyrė ir nukrito dalis vieno variklio dujų išmetimo mechanizmo. Skrydžio kontrolės tarnyba pranešė apie tai pilotui, kuris ir pats jautė vibraciją, sukeltą sugedusio variklio.

Iš Los Andželo į Amsterdamą skridęs lėktuvas sėkmingai grįžo į JAV, nuo pakilimo praėjus valandai ir 20 minučių. Visi keleiviai buvo įsodinti į kitus lėktuvus.

Pasak avialinijų "Royal Dutch KLM" atstovo spaudai Hugo Baaso, šį incidentą tiriantys pareigūnai vėliau aptiko sugadintą variklio priekį ir mentes. Pagal tai buvo nuspręsta, kad į lėktuvą atsitrenkė paukštis, didesnis už žuvėdrą.

Tyrimas tęsiamas. H.Baaso teigimu, nemanoma, kad šį incidentą sukėlė koks nors lėktuvo techninis nesklandumas.

Pagyrimo sulaukė pilotas, kuris operatyviai reagavo į problemą ir, išjungęs variklį, išpylė dalį degalų, kad lėktuvo svoris būtų mažesnis už maksimalų leidžiamą svorį avarinio nusileidimo metu.

"Lietuvos rytas"