aA
Kėdainių apylinkės prokuratūra baigė tirti baudžiamąją bylą, iškeltą kriminaliniais nusikaltimais kaltinamam Kėdainių rajono Krakių parapijos klebonui Romualdui Ramašauskui. Teismui, kuris turėtų prasidėti rugsėjo mėnesį, rengiasi ne tik advokato Kazimiero Motiekos ginamas klebonas, bet ir parapijos davatkos.
Romualdas Ramašauskas
Romualdas Ramašauskas
© "Lietuvos žinios"
LŽ duomenimis, po Krakių ir kitų aplinkinių miestelių gyventojų namus vaikšto labdaringa veikla pagarsėjusio klebono R.Ramašausko gerbėjai, kurie visus sutiktuosius agituoja dalyvauti būsimuose teismo posėdžiuose ir neleisti nuskriausti, jų nuomone, "švento" žmogaus.

Beje, parapijiečiai Kėdainių prokuratūrai buvo nusiuntę R.Ramašauską ginantį laišką. Pasak prokurorų, bylos baigčiai jis jokios įtakos neturėjęs, nes nusikaltimų padarymu įtariamam asmeniui, net jei jis vilki dvasininko sutaną, Baudžiamajame kodekse išimčių nenumatyta.

Pasitvirtino

Krakių parapijos klebonui baudžiamoji byla buvo iškelta, kai "Lietuvos žinios" paskelbė apie jo polinkį globojamus vaikus auklėti kumščių ir diržo kalba.

R.Ramašauskui buvo pareikštas kaltinimas dėl tyčinio žmogaus kūno sužalojimo bei sistemingo smūgių sudavimo. Už tokius nusikaltimus Baudžiamajame kodekse numatytas laisvės atėmimas iki vienerių metų.

Per parengtinį tardymą pasitvirtino ne tik visi LŽ paskelbti faktai apie klebono skriaudą patyrusią mažametę Kristiną Maliaukaitę, bet paaiškėjo ir naujų dalykų.

Nustatyta, jog R.Ramašauskas diržu mušė ir šios mergaitės devynerių metų brolį brolį Arminą bei dvejais metais vyresnį Simą Didžbalį.

Visi šie vaikai yra klebono R.Ramašausko įsteigtų Krakės iv. Mergelės Marijos vaikų globos namų auklėtiniai.

Egzekucija

K.Maliaukaitė, jos brolis Arminas bei S.Didžbalis buvo mušami Krakės kaimo bažnyčios klebonijoje.

Ką patyrė klebonijoje, LŽ yra pasakojusi pati Kristina.

"Klebonas vidury aslos pastatė taburetę, liepė nusimauti kelnes ir ant jos atsigulti. Mušė diržu. Sakė, kad kirs man 150 kartų. Kiek kartų iš tikrųjų, nežinau, bet man atrodo, kad tai truko labai ilgai. Aš viską mačiau, nes buvau atsisukusi veidu į jį. Skaudėjo labai labai. Kad mažiau skaudėtų, kojas ir užpakalį bandžiau užsidengti rankomis. Kliuvo ir per jas. Po to rankos labai skaudėjo. Guzai tokie dideli buvo, - rodydama ranką, pasakojo Kristina. - Klebonui šaukiau, kad skauda, skauda, o jis vis tiek mušė toliau. Nustojo mušti tada, kai vidun įėjo kažkokia teta. Tada klebonas liepė man išeiti".

Kitą dieną po egzekucijos mergaitė neteko sąmonės.

Pasak Kristinos motinos, vaiko kojos nuo liemens iki pėdų buvo tiesiog mėlynos nuo kraujosruvų ir sumušimų.

Pamatę taip žiauriai sumuštą į ligoninę atvežtą mergaitę, medikai buvo apstulbę. Tučtuojau buvo iškviesta policija.

Per parengtinį tardymą klebonas savo kaltę pripažino tik iš dalies.