aA
Moterys, kurių organizme yra didelės tam tikrų moteriškųjų lytinių hormonų koncentracijos, sendamos rečiau praranda proto aiškumą, medicinos žurnale "Lancet" penktadienį rašo JAV dirbantys mokslininkai.
Kristine Yaffe (Kristin Jafė) iš Kalifornijos universiteto ir jos kolegos nustatė, kad estrogenų grupės hormono estradiolio tam tikrų formų didelė koncentracija yra susijusi su gebėjimu aiškiai mąstyti senatvėje.

Mokslininkai matavo 425 moterų, kurios buvo 65 metų arba vyresnės, estradiolio koncentraciją smegenyse.

Tik 5 proc. moterų, kurių smegenyse buvo didelė estradiolio koncentracija, negalėjo mąstyti taip gerai kaip anksčiau. Tuo tarpu grupėje, kurioje buvo moterys su nedidele šio hormono koncentracija smegenyse, buvo 16 proc. pacienčių, nebegalinčių gerai mąstyti.

Taip pat nustatyta, kad suvokimo galimybių sumažėjimas nėra susijęs su vyriškojo lytinio hormono testosterono koncentracija.

Nors buvo atlikta ir tyrimų, kurių metu nerasta sąsajų tarp estradiolio koncentracijos ir gebėjimo suvokti, tačiau K. Yaffe tvirtina, kad reikia atsižvelgti ne į estradiolio apskritai, bet į tam tikrų jo formų koncentraciją smegenyse.

K. Yaffe ir jos kolegų tyrimas gali pagrįsti pakaitinę hormonų terapiją (PHT) menopauzę išgyvenančioms moterims ir, regis, paremia teoriją, jog estrogeno vartojimas po menopauzės gali padėti išvengti Alzheimerio ligos.

Šiuo metu PHT taikoma, norint sumažinti širdies smūgio bei kaulų išretėjimo riziką, tačiau ši terapija galbūt gali sukelti krūties vėžį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.