aA
CS kels kandidatus 57 vienmandatėse apygardose iš 71, o rinkimuose daugiamandatėje apygardoje dalyvaus 101 kandidatas, įrašytas į partijos sąrašą.

Likusios vienmandatės apygardos yra atiduotos "Naujosios politikos" bloko, be CS, vienijančio Naująją sąjungą (NS, socialliberalus), Liberalų sąjungą (LLS) ir Moderniųjų krikščionių demokratų partiją (MKDP) partneriams bei save išsikėlusiems CS kandidatams.

CS konferencijoje nedalyvavo partijos vicepirmininkas Kęstutis Glaveckas, kuris šią savaitę paskelbė, jog nedalyvaus rinkimuose partijos sąraše ir pats kels save kaip nepriklausomą kandidatą Dainavos vienmandatėje rinkimų apygardoje Kaune.

CS vicepirmininkas ir atsakingasis sekretorius Vidmantas Staniulis pareiškė, jog CS neatsiriboja nuo K. Glavecko ir rems jo kandidatūrą. Pats K. Glaveckas anksčiau spaudai sakė, jog viena jo pasitraukimo iš partijos sąrašų priežasčių - nepritarimas kai kuriems populistiniams partijos pažadams.

K. Glaveckas neigė, jog jo apsisprendimui įtakos galėjo turėti faktas, jog jo gyvenimo draugei R. Rutkelytei CS daugiamandatės apygardos kandidatų sąraše skirta žema, 34 vieta.

"Nei K. Glaveckas, nei CS vienas kitam jokių priekaištų neturi", šeštadienį teigė partijos vadovai.

Siekdami sustiprinti partijos drausmę, CS pirmininko Romualdo Ozolo siūlymu konferencijos delegatai pritarė nutarimui dėl Seimo narių atšaukimo nuostatos įgyvendinimo.

Pagal šį nutarimą CS narys ar rėmėjas, išrinktas į Seimą, privalės pasirašyti susitarimą įstoti į CS frakciją Seime. Priešingu atveju jis turės atlyginti CS rinkimų kampanijai išleistas lėšas. Tokia pati materialinė atsakomybė galios, jei partijos narys nuspręs palikti partiją arba bus iš jos pašalintas.

CS lyderis R. Ozolas pripažino, jog pagal dabar galiojančią Konstituciją ir įstatymus, toks pasiūlymas yra teisiškai neįgyvendinamas. Tačiau R. Ozolo teigimu, CS po naujų Seimo rinkimų nuosekliai sieks pakeisti įstatymus ir net Konstituciją, kad įtvirtintų šią Seimo narių atšaukimo nuostatą.

CS, priešingai negu socialliberalai, nesiūlo įstatymais reglamentuoti Seimo narių, išrinktų vienmandatėse apygardose, atšaukimo procedūrą.

Konferencija, prasidėjusi grasinančio turinio nutarimo priėmimu, toliau vyko be didelių ginčų.

Konferencijoje CS bendradarbiavimas su "Naujosios politikos" bloko partneriais nebuvo aptariamas. R. Ozolas ragino bendrapartiečius susilaikyti nuo pasisakymų, kurie gali būti neigiamai įvertinti politinių partnerių.

R. Ozolas BNS korespondentui sakė, jog vyksta intensyvus bandymas tiek iš "Naujosios politikos" bloko vidaus, tiek iš išorės sukiršinti bloko partnerius. Jis tikisi, jog kitą savaitę pagaliau įvyks anksčiau planuotas bloką sudarančių partijų lyderių susitikimas, o V. Staniulis tikino, jog partijos "intensyviai derina savo programines nuostatas darbo grupėse".

Nepaisant CS lyderių optimizmo, aišku, jog keturios partijos nesugebėjo susitarti ir konkuruos daugumoje vienmandačių apygardų, kovodamos dėl panašaus elektorato balsų ir tuo mažindami savo galimybes patekti į Seimą.

Vienmandatėse apygardose dalyvaujantys partijos nariai turės patys pasirūpinti jų rinkimų kampanijos finansavimu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.