aA
Pasak jo, "Lenkija yra perdaug nuolaidi Lietuvai ir pasiruošusi atleisti jai antilenkiškas nuodėmes vardan gerų kaimyninių santykių".

Parlamentarui antrina Lietuvos lenkų sąjungos pirmininkas Ryšard Maciejkianiec, pasak kurio, "Vilnius prisuka Lietuvos lenkams varžtus, jeigu Varšuva leidžia".

Kitokios nuomonės yra Vilniuje transliuojančios radijo stoties "Znad Wilii" savininkas Česlav Okinčic, kuris sako, jog "iš Lenkijos į Lietuvą atvykę lenkai į vietinius lenkus žiūri kaip aborigenus ir duoda pinigų folkloriniams ansambliams".

"Tačiau mes norime būti europiečiais, o ne skansenu", sako Č. Okinčic, manantis, jog "norint turėti įtakos įvykiams Lietuvoje, reikia mokytis lietuvių kalbos ir dirbti valstybinėse įstaigose".

Visą laikraščio puslapį užimančiame reportaže Gdansko dienraštis supažindina su Lietuvos lenkų padėtimi, jų santykiais su lietuviais.

"Lietuviai mus nuskriaudė, mūsų nemyli ir okupantais vadina, o Želigovskiu akis bado", tikino laikraščio atstovą Lietuvos lenkai.

Kiti mano, kad tai "lietuviško būdo charakterio bruožas", nes "jie patys vieni kitų nemyli, kai padvesia kaimyno karvė - džiaugiasi, nors iš to jokios naudos neturi".

"Dziennik Baltycki" pastebi, kad "lietuviai negali dovanoti lenkams, jog, kai buvo sprendžiamas respublikos likimas, kai kurie iš jų pasisakė ne už nepriklausomą Lietuvą, o norą likti sovietų imperijoje".

Laikraštis pasakoja apie Lietuvos lenkus, kurie sėkmingai integruojasi į valstybę, gyvena pasiturinčiai.

Būtent tokie lenkai tvirtina, kad "nereikia užsidaryti lenkiškame gete, o būtina su lietuviais bendradarbiauti ir juose matyti ne priešus, bet partnerius".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.