aA
Spaudos konferencijoje ketvirtadienį Nacionaldemokratų partijos (NDP), vienos iš trijų į "Tautos frontą" susibūrusių politinių jėgų, pirmininkas Rimantas Smetona sakė, kad "Tautos fronto" atstovai sieks, kad šie klausimai būtų svarstomi naujajame Seime.

"Tautos frontą" sudaro Nacionaldemokratų partija, Tautininkų sąjunga ir Lietuvos laisvės lyga.

Seimo narys R. Smetona kritikavo šios kadencijos Seimo sprendimus pakeisti mirties bausmę įkalinimu iki gyvos galvos bei priimti Baudžiamojo proceso kodekso (BPK) pataisas, leidžiančias "persekioti 90-metį senuką ir įteisinančios susidorojimą už akių". Parlamentaras kalbėjo apie žydų genocidu kaltinamą Aleksandrą Lileikį.

Kaip žinia, šiemet Lietuvoje įsigaliojo BPK pataisos, leidžiančios kaltinamuosius karo nusikaltimais teisti už akių, jei bloga sveikata jiems neleidžia atvykti į teismą. > Anot pataisų, kai teisiamasis dėl fizinės sveikatos būklės negali atvykti į teismo posėdžio vietą, teisiamajam jo buvimo vietoje sudaromos sąlygos per vaizdo konferenciją dalyvauti teisminiame bylos nagrinėjime, užduoti klausimus kitiems proceso dalyviams ir atlikti kitus procesinius veiksmus.

Spaudos konferencijoje R. Smetona teigė, jog pataisos buvo priimtos, "nusileidžiant užsienio šantažui".

Kalbėdamas apie nusikaltimais prieš žmogiškumą kaltinamus asmenis, NDP lyderis sakė, jog jis pritaria visuotinai priimtam principui, jog senaties terminas tokiems nusikaltimams negalioja. Tačiau jis negalėjo atsakyti, kaip reikėtų išspręsti tokiais nusikaltimais įtariamų asmenų atsakomybę, kai jų negalima apklausti dėl prastos sveikatos būklės.

R. Smetonos nuomone, jei Lietuva leidžia genocidu kaltinamus asmenis teisti už akių, ji turi siekti, kad Europos Taryba (ET) pritartų šio principo taikymui ir kitose ET šalyse.

Mirties bausmės sugrąžinimo iniciatorius negalėjo paremti savo siūlymo statistikos duomenimis ar konkrečiais nusikaltimais.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, per pastaruosius ketverius metus žmogžudysčių skaičius Lietuvoje mažėja. 1996 metais įvykdytos 405, 1997 - 391, 1998 - 356 ir 1999 - 343 žmogžudystės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.