aA
Jungtinių Valstijų prezidentui George`ui W.Bushui nerimą kelia tai, kad valstybės vadovas Rusijoje mėgina paimti visą valdžią į savo rankas, todėl per Čilėje vykusį susitikimą su prezidentu Vladimiru Putinu jis paprašė paaiškinti, kokios šių permainų priežastys.
V. Putin ir G.W. Bush
V. Putin ir G.W. Bush
© EPA-ELTA
V.Putinas, atsakydamas į tai, papasakojo G.W.Bushui apie Rusijos istoriją, geografiją ir įvairių tautybių gyventojų mentalitetą, pranešė aukštas pareigas einantis Amerikos pareigūnas.

Pasak jo, V.Putinas patikino JAV vadovą, kad nori sukurti valstybės valdymo sistemą, pagrįstą demokratijos principais, bet joje turi būti atsižvelgiama į Rusijos istoriją.

V.Putinas ir G.W.Bushas pirmą kartą po pastarojo perrinkimo antrajai kadencijai šeštadienį susitiko akis į akį per metinį Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo (APEC) organizacijos viršūnių susitikimą.

Pasak Amerikos pareigūno, G.W.Bushas "pareiškė susirūpinimą dėl to, ką mes girdėjome apie "stabdžių ir atsvarų" sistemą, apie valdžios centralizavimą Rusijoje, ir paprašė, kad Putinas išdėstytų savo požiūrį į tai, kas vyksta Rusijoje, ir paaiškintų priežastis, paskatinusias jį žengti šiuos žingsnius".

Kai V.Putinas priėmė sprendimą įvykdyti politikos reformą, atsakydamas į teroro aktus Rusijoje, ir šalies viduje, ir Vakaruose jį imta kaltinti demokratijos suvaržymais ir nuogąstauti dėl totalitarizmo sugrįžimo. V.Putinas per klusnią Dūmą ketina panaikinti gubernatorių rinkimus ir prisiskirti sau teisę skirti regionų vadovus bei atleisti tuos, kurie "prarado prezidento pasitikėjimą".

Atsakydamas į G.W.Busho prašymą paaiškinti tokių permainų būtinybę V.Putinas "ėmė nepaprastai ilgai, su visomis smulkmenomis aiškinti" dalykų politinę ir istorinę logiką, nukrypdamas nuo pagrindinės temos į Stalino laikus, sakė Amerikos valdžios atstovas.

Pasak jo, V.Putinas papasakojo G.W.Bushui, kad Rusijos valdžia mėgina sukurti valstybės valdymo sistemą, pagrįstą demokratijos principais, kurioje "būtų atsižvelgiama į Rusijos istoriją ir išskirtines problemas, iškylančiais Rusijai, kaip daugiatautei šaliai, turinčiai didžiulę teritoriją".

Pasak jo, G.W.Bushas apibėrė V.Putiną papildomais klausimais apie valdžios reformą, "pabrėždamas susirūpinimą ir norėdamas suvokti, kaip konkrečiai tai gali padėti užtikrinti demokratiją Rusijoje".

Baigiantis pokalbiui abu vadovai "sutarė ateityje tęsti diskusijas šią tema", sakė JAV pareigūnas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.