aA
Antrąjį Ukrainos prezidento rinkimų turą temdo kaltinimai klastotėmis. Opozicijos lyderio Viktoro Juščenkos štabas pranešė apie daugybę Rinkimų įstatymo pažeidimų visoje šalyje. Jau per pirmąjį balsavimą prieš tris savaites valstybės aparatas, Vakarų stebėtojų nuomone, vyriausybės vadovo Viktoro Janukovičiaus naudai kišosi į rinkimų procesą.
Viktoras Janukovičius ir Viktoras Juščenko
Viktoras Janukovičius ir Viktoras Juščenko
© AFP/Scanpix
Centrinės Ukrainos Poltavos srityje, opozicijos duomenimis, pasirodė 9 tūkst. suklastotų biuletenių su balsu už Rusijos remiamą V. Janukovičių. Daug žmonių iš Rytų Ukrainos autobusais vežiojami po šalį, kad su suklastotais dokumentais balsuotų keliose vietose.

Vienas rinkimų punktas Volynės srityje pranešė apie visų balsavimo biuletenių vagystę. Rytuose esančiame Sumų mieste bei Poltavoje į rinkimų apylinkę nebuvo įleisti žurnalistai.

V.Juščenka
© EPA-ELTA

Tačiau opozicijos kandidatas V. Juščenka buvo įsitikinęs, jog, nepaisant visų pažeidimų, laimės rinkimus. "Žinoma, kad bus klastojimų, tačiau jų nepakaks rinkimų rezultatams pakeisti", - atiduodamas savo balsą Kijeve sakė į Vakarus Ukrainą norintis vesti politikas.

"Valdžios scenarijus klastotėmis iškovoti pergalę - utopinis scenarijus, to jau nebebus", - pabrėžė kandidatas.

Pasak V.Juščenkos, Ukrainos visuomenė to jau nebeleis. "Ant kelio gulasi studentai, neleisdami išvažiuoti autobusams su talonais, pagal kuriuos rinkėjai gali balsuoti ne savo gyvenamojoje vietovėje, o visuomenė protestuoja prieš tokius balsuotojus", - sakė kandidatas.

"Mūsų Ukrainos" lyderis taip pat pažymėjo, kad jo štabas regionuose užfiksavo kelis pažeidimus, kuriuos jis pavadino "cinizmo viršūne".

Į balsavimo apylinkę V.Juščenką atlydėjo visa šeima - vaikai ir vaikaitė buvo su oranžiniais šalikais, o jauniausias kandidato sūnus su oranžiniu čiulptuku. Oranžinę spalvą V.Juščenka pasirinko savo kampanijos spalva, norėdamas parodyti, jog skiriasi nuo "raudonosios" valdžios kandidato.

Ukrainoje - "oranžinė revoliucija"
© Reuters/Scanpix

Balsavimo salėje susirinko daugiau kaip 200 žurnalistų, tarp jų daugiau kaip 30 operatorių su televizijos kameromis. Išeinančio iš apylinkės V.Juščenkos laukė minia žmonių - daugiau kaip 500 susirinkusiųjų skandavo kandidato pavardę ir plojo.

Tuo tarpu viename balsavimo punkte sekmadienį rastas padegamasis užtaisas. Du buteliai su labai degiu skysčiu bei degikliu pastebėti mokyklos pastate Vakarų Ukrainos Vinicos mieste. Apie tai pranešė Ukrainos civilinė apsauga. Specialistai pavojingą radinį išnešė iš pastato. Mokykla laikinai buvo evakuota.

Ukrainos Čerkasų srityje buvo užpulti du milicininkai, saugoję rinkimų apylinkes, vienas iš jų žuvo, praneša Vidaus reikalų ministerija.

Rinkimų nuotaikos Ukrainoje
© AFP/Scanpix

Ukrainos VRM ryšių su visuomene departamentas teigė, kad sekmadienį anksti rytą į Čerkasų srities Mankivkos rajono miliciją paskambinęs teritorinės rinkimų apylinkės rinkimų komisijos pirmininko pavaduotojas pranešė, kad prieš kelias minutes Molodecko kaime rado išlaužtas minėtos rinkimų komisijos, esančios kultūros namuose, duris, o viduje - sužeisto į galvą ją saugojusio milicijos inspektoriaus kūną.

"Apžiūrinti įvykio vietą, nustatyta, kad milicijos darbuotojas priešinosi užpuolikams. Jis grūmėsi iki pabaigos", - praneša departamentas.

Čerkasų srities VRM spaudos tarnybos viršininkas Jurijus Olijnikas pranešė, kad milicijos kapitonui buvo kažkokiu daiktu smogta į galvą. Žuvusiojo tarnybinis ginklas dingo. "Dokumentai ir balsalapiai, pirminiais duomenimis, rasti savo vietoje. Jie nesugadinti", - sakė J.Olijnikas.

Be to, VRM departamento duomenimis, Čerkasų srityje Smilos mieste sekmadienio naktį šeši nežinomi kaukėti asmenys neva patikrinimo tikslais įsiveržė į teritorinę rinkimų apylinkę. Joje budėjęs milicininkas paskambino ir pranešė, kad prieš pusvalandį buvo užpultas. Užpuolikai jį surišo, sudaužė tris balsadėžes, sugadino seifo su dokumentais antspaudą ir pabėgo iš įvykio vietos.

Dėl šių abiejų faktų iškeltos baudžiamosios bylos.

L. Kučma
© EPA-ELTA

Ukrainoje, antrajame prezidento rinkimų rate dalyvauja opozicijos lyderis Viktoras Juščenka ir ministras pirmininkas Viktoras Janukovičius, gavę pirmajame rate prieš tris savaites beveik po lygiai – po 40 proc. rinkėjų balsų.

Liberalas V.Juščenka, populiarus tarp ukrainiečių kalba kalbančių šalies gyventojų, pažadėjo, kad visuomenė kontroliuos, kaip vyks rinkimai ir bus skaičiuojami balsai, o jeigu bus rimtų klastočių - kvies žmones į dideles protesto akcijas. Dabartinis prezidentas Leonidas Kučma sakė neleisiąs, kad nugalėtų "agresyvi mažuma".

Siekiant apsisaugoti nuo protesto demonstracijų, prie Centrinės rinkimų komisijos Kijeve išstatyti vandensvydžiai ir šarvuoti transporteriai.

V. Janukovičius
© EPA-ELTA

Tuo tarpu Ukrainos ministras pirmininkas, kandidatas į šalies prezidentus Viktoras Janukovičius, balsavęs sekmadienio rytą rinkimų apylinkėje Kijeve, atsakydamas po balsavimo į žurnalistų klausimą, ar nebūgštauja dėl kokių nors opozicijos veiksmų, V.Janukovičius pažymėjo: "Aš manau, kad visada nugali protas, o Ukrainos žmonių santūrumas ir tolerancija padarys savo".

Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma sekmadienį taip pat pareiškė, kad, jo manymu, balsavimo rezultatai prezidento rinkimų antrajame rate bus paskelbti anksčiau nei tai buvo per pirmąjį ratą. "Aš manau, kad šįkart bus greičiau (susumuoti balsai). Aš kažkaip tuo įsitikinęs", - sakė L.Kučma Kijeve po to, kai balsavo rinkimuose.

V.Juščenka ir JAV senatorius R.Lugaras
© EPA-ELTA

Rinkimus stebi apie 5000 užsienio stebėtojų. Pirmajame rate jie konstatavo nemažai balsavimo organizavimo pažeidimų, o Vakarai per pastarąsias tris savaites daug kartų ragino Ukrainą ištaisyti trūkumus ir surengti antrąjį ratą sąžiningai, be spaudimo rinkėjams.

Daugelio analitikų manymu, dviejų Viktorų rinkimų kovoje atspindi Rytų (Rusijos) ir Vakarų (JAV) susikirtimas dėl įtakos su Europos Sąjunga besiribojančioje, 47 mln. gyventojų turinčioje valstybėje, kuri eksportuoja daug grūdų ir metalų, ir per kurią eina labai svarbus Rusijos energetikos išteklių tranzito maršrutas.

Rusija mėgina susigrąžinti prarastą įtaką buvusios SSRS šalyse ir atvirai remia V.Janukovičių. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, susitikęs su Ukrainos premjeru ir prieš pirmąjį, ir prieš antrąjį rinkimų ratus, likus trims dienoms iki rinkimų pasiuntė į Kijevą savo patį ištikimiausią pareigūną - Valstybės Dūmos pirmininką Borisą Gryzlovą.

Savo ruožtu Amerikos prezidentas George`as W.Bushas nusiuntė JAV Senato užsienio reikalų komiteto vadovą respublikoną Richardą Lugarą.

Lietuvos radijas