aA
Vienas iš Kalifornijos teismų įpareigojo dvi didžiausias tabako gaminių kompanijas sumokėti 20 mln. dolerių mirštančiai moteriai, kuri pradėjo rūkyti netrukus po to, kai ant cigarečių pakelių atsirado pirmieji įspėjimai dėl rūkymo grėsmės sveikatai.
San Francisko Aukštesnysis teismas nusprendė, kad kompanijos "Philip Morris Cos. Inc." bei "R.J. Reynolds Tobacco Holdings Inc." turėtų prisiimti atsakomybę dėl 40-metei Leslie Whiteley po 25 rūkymo metų išsivysčiusio plaučių vėžio.

Toks teismo sprendimas niekais pavertė tabako industrijos pagrindinį gynybos argumentą pirmą kartą pripažindamas, kad cigarečių gamintojai visgi yra atsakingi už sveikatos problemas, su kuriomis susiduria rūkoriai, ignoravę jau nuo 1969-ųjų ant pakelių pasirodančius perspėjimus dėl pavojaus sveikatai.

"Ši byla tikrai verta dėmesio. Daugelis žmonių, su kuriais aš kalbėjau, buvo labai nustebę, kad tabako kompanijos buvo įpareigotos sumokėti pinigus rūkančiajai. Būtent toks mentalitetas ir padeda cigarečių gamintojams laimėti daugelyje prieš juos iškeltų bylų," teigė analitikas Davidas Adelmanas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.