aA
Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Kofi Annanas teigė esąs pasipiktinęs įrodymais, jog JT taikdariai Konge prievartavo žmones ir pavadino tai "tikra pasaulinės organizacijos gėda".
Kofi Annan
Kofi Annan
© EPA-ELTA
Gauta įrodymų apie maždaug 30 atvejų, kai JT taikdariai bei civiliai JT darbuotojai Šiaurės rytų Konge esančiame Bunijos mieste ėmėsi seksualinės prievartos prieš nepilnamečius.

"Deja, yra akivaizdžių didelių pažeidimų įrodymų, - sakė K. Annanas, dalyvaujantis Tanzanijoje vykstančiame susitikime. - Turėčiau pasakyti, kad tai tikra gėda Jungtinės Tautoms. Mane tai labai papiktino".

Tokį pareiškimą K. Annanas paskelbė gavęs preliminarią tyrimo ataskaitą. Anot jo, tokie kaltinimai taikomi nedidelei grupei JT darbuotojų. JT generalinis sekretorius teigė pasirūpinsiąs, kad tyrimas būtų kuo greičiau atliktas, o kaltieji būtų nubausti.

"Aš jau seniai daviau suprasti, kad absoliučiai netoleruoju seksualinio išnaudojimo ir prievartos, be jokių išimčių. Esu pasiryžęs kuo skaidriau įgyvendinti šią poziciją", - sakė K. Annanas.

Šiuo metu Demokratinėje Kongo Respublikoje dislokuota pusė iš 10 tūkst. 800 JT taikdarių pajėgų. Apie 60 civilių JT darbuotojų dirba šalia Bunijos miesto. Taikdarių tikslas - užtikrinti taiką regione, kur 1999 m. prasidėjusios kovos tarp etninių grupuočių jau nusinešė 50 tūkst. žmonių gyvybes.

Kaltinimai seksualine prievarta - ne pirmas atvejis JT istorijoje. Prieš dvejus metus JT Vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro ataskaitoje buvo teigiama, kad Gvinėjoje, Liberijoje ir Siera Leonėje mainais į humanitarinę pagalbą buvo seksualiai išnaudojami žmonės.

2001 m. JT pripažino, kad organizacijos misijai priklausantys policininkai Kosove užsiėmė prekyba prostitutėmis.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.