aA
Palestiniečiai paragino Izraelį šeštadienį nutraukti karines operacijas, nes jie pradeda registruoti kandidatus į prezidentus. Rinkimai numatyti sausio 9 d., tačiau jie gali būti atdidėti, nebent Izraelis leis surengti laisvus ir teisingus rinkimus atitraukdamas savo pajėgas iš palestiniečių miestų ir kaimų Vakarų Krante ir Gazos Ruože bei nutrauks karines operacijas.
"Mes ne kartą prašėme Izraelio atitraukti savo pajėgas iš palestiniečių teritorijų, kad mūsų komandos galėtų dirbti be kliūčių, - sakė palestiniečių centrinės rinkimų komisijos pirmininkas Ammaras Dweikas. - Bet kokie pasikėsinimai, antpuoliai ar komendanto valandos neabejotinai darys įtaką rinkimų tvarkaraščiui".

Izraelis pažadėjo padaryti "viską, ką gali", kad palestiniečiai galėtų surengti laisvus ir teisingus rinkimus, įskaitant leidimą Rytų Jeruzalėje gyvenantiems palestiniečiams dalyvauti rinkimuose.

Palestiniečių prezidento rinkimus numatoma surengti praėjus 60 dienų po Yassero Arafato mirties. Palestiniečių lyderis mirė lapkričio 11 d. Paryžiuje esančioje karinėje Persi ligoninėje.

Palestiniečių vyriausybės narys Saebas Erekatas sakė, kad palestiniečiai yra pasirengę susitikti su Izraelio atstovais ir aptarti veiksmus, kurie padėtų surengti sklandžius prezidento rinkimus.

S. Ereketo teigimu, Izraelio karių perkėlimas prie linijų, buvusių prieš 2000 m. rugsėjį prasidedant palestiniečių sukilimui, leis "palestiniečiams surengti rinkimus bei jų metu užtikrinti tvarką".

Kandidatai turi tik 12 dienų paraiškoms pateikti. Manoma, kad realiausiu kandidatu į prezidentus yra Palestinos išlaisvinimo organizacijos galva Mahmoudas Abbasas.

Manoma, kad "Fatah" judėjimo vadovybė taip pat parems M.Abaso kandidatūrą. Šį judėjimą remia didelė dauguma palestiniečių. Islamistų grupuotė "Hamas", kurią remia maždaug 30 proc. Vakarų kranto ir Gazos Ruožo gyventojų, vargu ar kels savo kandidatą.

Penkios palestiniečių grupės, įskaitant Palestinos išlaisinimo frontą, kurios atmetė taikos derybas su Izraeliu, susitarė kelti bendrą kandidatą.

Rinkimuose planuoja dalyvauti ir du nepriklausomi kandidatai: ilgametis Arafato kritikas Abdelis-Sattaris Qassemas ir Arafato lojalistas Talal Sederas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.