aA
Filipinų kariuomenė nukovė mažiausiai 10 žmonių, iš oro atakavusi du pastatus, kuriuose, kaip įtariama, tuo metu vyko žmonių grobimu užsiimančios grupuotės "Abu Sayyaf" ("Kalavijo tėvas") ir ekstremistų tinklo "Jemaah Islamiyah" atstovų susitikimas, šeštadienį pranešė aukšto rango kariškis.
Tačiau pagrindinės šalyje veikiančios musulmonų separatistų grupuotės atstovas šiuos teiginius paneigė ir pareiškė, kad išpuolis prieš jos narius buvo surengtas pažeidžiant su vyriausybe sudarytas paliaubas.

Penktadienį pietinės Maguindanao provincijos pelkynuose keturi sraigtasparniai MG-520 ir du lėktuvai OV-10 susprogdino du namus, kuriuose, kaip manoma, tuo metu į susitikimą su dviem Indonezijoje veikiančios "Jemaah Islamiyah" veikėjais buvo susirinkę apie pusšimtis "Abu Sayyaf" narių, sakė generolas majoras Raulis Relano.

Pasak R.Relano, po puolimo pelkynuose buvo matyti plūduriuojantys maždaug dešimties žuvusiųjų kūnai, tačiau ar šie žmonės priklausė "Abu Sayyaf" arba "Jemaah Islamiyah", nustatyti neįmanoma.

Iš pradžių kareiviai mėgino nusileisti šioje vietovėje keliais sraigtasparniais, tačiau, kaip sakė generolas, nepavyko jų nutupdyti. Kadangi įkelti kojos į pelkę nebuvo įmanoma, armijai liko vienintelė išeitis - oro antskrydžiai.

Per atsakomąją kovotojų ugnį buvo nesmarkiai apgadintas vienas sraigtasparnis "Huey", sakė generolas.

Anot R.Relano, Pietų Filipinų Mindanao salos centrinėje dalyje surengtas puolimas nepažeidė paliaubų, kurias Manilos vyriausybė yra sudariusi su pagrindine šalyje veikiančia musulmonų grupuote - Moro Islamo išsivadavimo frontu (MILF). Tai didžiausia sukilėlių grupuotė, siekianti katalikiškų Filipinų pietuose įkurti islamo valstybę.

Nei "Jemaah Islamiyah", nei "Abu Sayyaf" nedalyvauja paliaubose, kurias prieš dvejus metus sudarė vyriausybė ir MILF.

Tačiau MILF atstovas Eidas Kabalu pareiškė, kad per šią ataką nukentėjo į susitikimą susirinkę MILF kovotojai, ir antskrydžio metu toje vietoje nebuvo nei "Abu Sayyaf", nei "Jemaah Islamiyah" narių. Jis pridūrė, kad per anstkrydį, kuris privertė sukilėlius paleisti atsakomąją ugnį, buvo sužeistas vienas MILF kovotojas.

Pasak E.Kabalu, apie šį incidentą bus pranešta Jungtiniam paliaubų stebėjimo komitetui, o ištirti jį bus prašoma tarptautinės stebėtojų grupės, kurią sudaro Malaizijos ir Brunėjaus saugumo tarnybų pareigūnai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.