aA
Kai kurie kauniečiai niekaip negali patikėti, jog negali dar gyvi būdami nusipirkti vietą kapinėse. Su tokiais prašymais jie atakuoja kapinių priežiūros įmonę ir Savivaldybę.
Kapinės, kryžiai
Kapinės, kryžiai
© DELFI
Neleidžia įstatymai

Savivaldybės įmonės “Kapinių priežiūra” direktorius Valdemaras Alšauskas teigė, kad sulaukia nemažai tokių prašymų. “Tenka aiškinti, kad tai neįmanoma. Tokia veikla būtų neteisėta. Nemanau, kad nors vienas kapinių darbuotojas išdrįstų imti pinigus už tokią paslaugą”, - sakė direktorius. Jis pridūrė, kad dar 1990 metais priimtas Vyriausybės nutarimas, leidžiantis laidojimo sklypą skirti tik pateikus mirties liudijimą.

Anot jo, Kaune dabar ir taip trūksta vietos laidojimui, todėl prekyba kapavietėmis tik dar labiau paaštrintų situaciją. “Kai bus įkurtos kapinės šalia Rokų, viskas iš esmės pasikeis”, - mano jis.

Pasak V.Alšausko, Kaune buvo svarstoma privačių kapinių idėja, bet tam nepritarta. Dabar vieta kapinėse oficialiai nieko nekainuoja. Reikia tik susimokėti už duobės iškasimą.

Konkurencija po mirties

Kauno Petrašiūnų kapinėse laidojami tik nusipelnę kauniečiai. Kas yra to verti, sprendžia Savivaldybės Laidojimo Petrašiūnų kapinėse komisija. Jai vadovaujantis Socialinių reikalų departamento direktorius Gediminas Jankus taip pat patvirtino, kad sulaukia kauniečių prašymų leisti juos palaidoti šiose kapinėse ar net šviesuoliams skirtame panteone, kur ilsisi Jonas Jablonskis, Kazimieras Būga, Salomėja Nėris, Vytautas Mačernis ir kitos iškilios asmenybės.

“Tada tenka mandagiai paaiškinti, kad negalime elgtis šventvagiškai. Su prašymais kreipiasi vyresnio amžiaus žmonės, kurie vardija savo nuopelnus Kauno statybose, energetikos, kultūros srityje. Nedrįsčiau šitų žmonių kaltinti tuštybe. Jiems greičiausiai trūksta dėmesio, kurio nori sulaukti dar iki mirties”, - mano G.Jankus.

Pagrindinis kriterijus, kuriuo vadovaujasi komisija, spręsdama, ar laidoti velionį panteone, - nuopelnai Kaunui. “Nežinia, kiek žmonių ten dar tilps. Kapines būtų galima plėsti į šilo pusę, bet aplinkosaugininkai neleis dėl ten esančios vandentiekio stoties”, - sakė G.Jankus.

Pašnekovas pažymėjo, kad dar gyvi būdami teisę būti palaidotais panteone gauna Kauno garbės piliečiai. Petrašiūnų kapinėse taip pat laidojami daug metų šiame rajone gyvenę miestiečiai, nepriklausomai nuo jų nuopelnų miestui.

G.Jankus sakė esąs nustebintas Klaipėdoje pareikštos nuomonės, jog tarp garbingiausių žmonių kapinėse vietos neatsiras politikams. “Keista, mes niekada nevertiname žmogaus priklausomybės partijai. Manau, kad ir politikas gali būti nusipelnęs miestui”, - sakė jis.

Kartais komisijai tenka apsispręsti savaitgalį, kai visi nariai negali susirinkti. “Tada tik susiskambiname telefonais ir nusprendžiame. Taip buvo mirus krepšininkui Taurui Stumbriui. Jis atgulė šalia buvusio ilgamečio “Žalgirio” darbuotojo Arūno Pakulos, buvusio trenerio Vytauto Bimbos.