aA
"Al Qaeda" vadas Osama bin Ladenas ir jo tinklo narys Irake Abu Musabis al-Zarqawi mėgina užmegzti ryšį, teigia JAV kariuomenės generolas.
Osama bin Laden
Osama bin Laden
© Sipa Press/Scanpix
JAV oro pajėgų generolas leitenantas Lance'as Smithas sakė, kad JAV centrinis kariuomenės štabas, siekiant užtikrinti saugumą prieš sausį vyksiančius rinkimus, gali paprašyti Pentagono padidinti Irake dislokuotų JAV karių pajėgas maždaug 3-5 tūkst., iš esmės atidedant dalies karių išvykimą.

Smitho teigimu, kol kas dar anksti sakyti, kad Faludžios puolimas palaužė sukilėlius, ką ketvirtadienį paskelbė JAV jūrų pėstininkų generolas.

Smithas Pentagone sakė, kad "turima įrodymų, jog O. bin Ladenas, kaip manoma, besislapstantis Afganistano ir Pakistano pasienyje, bei A. M al-Zarqawi, kaip manoma, pabėgęs iš Faludžios ir išvengęs jos puolimo, mėgina užmegzti ryšį. Tačiau kokie tai įrodymai, karininkas nepranešė.

Kalbėdamas po Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) būstinėje vykusio susitikimo L. Smithas pabrėžė abejojąs, jog šie mėginimai bendrauti, greičiausiai per kurjerių perduodamus kompiuterių diskus, buvo sėkmingi, "ypač atsižvelgiant į tolimą atstumą, kurį diskai turėjo nukeliauti".

Jordanijoje gimęs A. M. al-Zarqawi yra kaltinamas dėl daugumos įkaitų nukirsdinimų, pagrobimų bei sprogdinimų Irake. Neseniai jis prisiekė ištikimybę O. bin Ladenui ir jo vadovaujamam "Al Qaeda" teroristų tinklui, kuris 2001 m. surengė išpuolius prieš Jungtines Valstijas.

L. Smithas teigė, kad kol kas nežinoma, ar šiais mėginimais užmegzti ryšį O. bin Ladenas mėgino A. M. al-Zarqawi perduoti kokias nors instrukcijas, tačiau pridūrė, kad greičiausiai "Al Qaeda" nekontroliuoja Irako sukilimo. JAV pareigūnai mano, kad sukilimo kontrolė yra tik irakiečių rankose.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.