aA
Kai penktadienį, pasibaigus pamaldoms, į sunitų mečetę Bagdade mėgino veržtis Irako nacionaliniai gvardiečiai, palaikomi amerikiečių karių, nušauti keturi irakiečiai, dar 9 sužeisti, sakė įvykio liudininkai. Pasak musulmonų dvasininkų asociacijos, keli šimtai Irako karių šturmavo Abu Hanifos mečetę, esančią sunitų gyvenamame Adhamijos rajone. Jie mėtė garsines granatas, apgadino mečetės duris.
JAV karys
JAV karys
© Reuters/Scanpix
Taip pat tvirtinama, kad reide dalyvaujantys kariai ėmė šaudyti tuo metu, kai šimtai besimeldžiančiųjų, pasipiktinusių karių veiksmais, ėmė skanduoti "Allahu Akbar" ("Dievas yra didis") ir puolė karius, mušdami juos savo apavu. Susirėmime žuvo keturi civiliai, devyni sužeisti. Sulaikyta apie 17 žmonių.

Pasak liudytojų, JAV karinės mašinos apsupo mečetę, o į mečetės vidų ėjo tik Irako gvardiečiai. Amerikiečiai sekė jiems iš paskos, uždarė pagrindinio pastato duris, bet į vidų nėjo.

Šio reido tikslas kol kas neaiškus. Kalbama, kad sulaikytas mečetės dvasininkas.

Pastarosiomis savaitėmis JAV vadovaujamos pajėgos panašius reidus surengė dviejose mečetėse, buvo suimti kelio dvasininkai, kurie piktinosi Faludžoje vykdyta karine operacija.

Musulmonų dvasininkų asociacija, kurios keli nariai yra tarp suimtųjų, pasmerkė mečetės puolimą ir kitus amerikiečių vadovaujamų pajėgų reidus Irako religiniuose objektuose.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.