aA
Europos Sąjunga (ES) planuoja uždrausti aukštas pareigas užimantiems Baltarusijos valdininkams atvykti į Sąjungos teritoriją ir įšaldyti ryšius tarp ES šalių bei Baltarusijos, taip pasmerkdama Minską už nesąžiningus šių metų spalį vykusius parlamento rinkimus bei referendumą.
Baltarusijoje milicija išsklaidė demonstrantų minią
Baltarusijoje milicija išsklaidė demonstrantų minią.
© EPA-ELTA
Baltarusijos liberalios ir nacionalistinės partijos, taip ES ir JAV kaltina Baltarusijos valdžią suklastojus parlamento rinkimų ir referendumo, praktiškai neribotam laikui pratęsusio Aleksandro Lukašenkos įgaliojimus, rezultatus.

Remiantis pirmadienį "Reuters" gautu nutarimo, kurį ES šalių ministrai turės priimti pirmadienį, projektu, ES ragina A.Lukašenką keisti vidaus politiką, dėl kurios 10 mln. gyventojų turinčiai šaliai tenka kęsti izoliaciją.

Taip pat planuojama uždrausti išduoti vizas Baltarusijos valdininkams, atsakingiems už balsavimo organizavimą.

Vienas iš diplomatų pranešė, kad ES nebaigė sudarinėti valdininkų, kuriems bus taikomas draudimas, sąrašo.

ES taip pat planuoja įšaldyti dvišalius šalių kontaktus su Baltarusijos valdžia ministerijų lygiu, ir leis juos palaikyti tik Sąjungoje pirmininkaujančiai šaliai.

Tuo pat metu ES planuoja sustiprinti ryšius su Baltarusijos nevyriausybinių organizacijų atstovais ir kitų metų pradžioje surengti tarptautinę konferenciją "pagalbos demokratizavimui Baltarusijoje koordinavimo klausimais", sakoma pareiškime.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.