aA
Europos Sąjunga jau kitais metais turės keturias greitojo reagavimo kovos grupes, kurios galės veikti bet kuriame krizės apimtame pasaulio taške, o iki 2007 metų tokių grupių bus parengtos aštuonios.
Britų kariuomenė, visureigiai
Britų kariuomenė, visureigiai
© EPA-ELTA
"Ši idėja jau tikrai virsta tikrove", - sakė aukštas ES karo pareigūnas, dar pridūręs, kad ES vidaus reikalų ministrai apie konkrečius savo įsipareigojimus dėl kovos batalionų galės pareikšti susitikę Briuselyje ateinantį pirmadienį.

Vieną kovos grupę sudarys apie 1500 karių, o nuo 2007 metų dvi tokios grupės bus pasirengusios, kad jas nedelsiant galima būtų permesti į bet kurią, nors ir tolimiausią vietą pasaulyje, kur galėtų veikti jau po 5-10 dienų.

Taip būtų elgiamasi, jei prireiktų atkurti tvarką ar stabilizuoti padėtį krizės zonoje, bei palaikyti ją iki trijų mėnesių, kol ten būtų dislokuotos taikdarių pajėgos. Panašiai veikė Prancūzijos vadovaujamos ES pajėgos pernai Kongo rytuose esančiame Bunijos regione.

Pirmieji keturi batalionai bus iš Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Italijos ir Ispanijos. Dėl dalyvavimo vėliau formuojamuose batalionuose dar nenuspręsta, gal tai bus dviejų ar kelių šalių karinės pajėgos - tikriausiai Vokietijos, Nyderlandų, Lenkijos.

Šių ES batalionų veiksmai bus koordinuojami su NATO organizacija, kuri taip pat kuria greitojo reagavimo pajėgas. Reikės taip susiderinti, kad abiejų organizacijų kariai nepultų daryti tvarkos vienu metu.

ES kovos grupių steigimo idėjos įgyvendinimas priklausys nuo Europos valstybių, kurių daugelio gynybos biudžetas yra sustingęs ar net mažėjantis, juk kovos batalionams reikės modernių ir transporto, ir kovos priemonių misijoms vykdyti.

Pavyzdžiui, Jungtinės Valstijos savo karinėms pajėgoms permesti turi per 200 strateginių lėktuvų, tuo tarpu Europoje tik Didžioji Britanija turi keturis išsinuomotus panašaus pajėgumo orlaivius C-17.

ES gynybos ministrams teks tartis, kaip sutelkti strateginį jūrų, sausumos ir oro transportą, kuris būtų prieinamas bet kuriai ES šaliai. Jiems taip pat teks išspręsti kol kas nepakankamo karinio pajėgumo problemas - tai tikimasi padaryti iki 2010 metų.

Tokiam tikslui birželį Europos Sąjungoje įsteigta Europos gynybos agentūra, kuri turi rūpintis dėl geresnio 185 milijonų dolerių metinių lėšų panaudojimo.

Jau nuo gruodžio 2 dienos ES planuoja perimti iš NATO taikdariškų operacijų vykdymą Bosnijoje. Europiečiai jau dalyvauja taikdariškose misijose Makedonijoje, Kongo Demokratinėje Respublikoje, policijos rėmimo operacijose Bosnijoje ir Makedonijoje.

Pirmadienį ketinama susitarti dėl 20-25 karininkų siuntimo į Kongo sostinę Kinšasą, kad padėtų veikti vietiniams, iš genčių surinktiems policininkams, apmokytų juos susidoroti su problemomis kitąmet įvyksiančių rinkimų metu.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.