aA
Klaipėdos rajonui kol kas nepavyksta atsikratyti senų chemikalų. Gyventojai skundžiasi, jog tenka kvėpuoti užterštu oru.
Dar praėjusią savaitę Aplinkos apsaugos ministerija paskelbė, jog Klaipėdos rajone pesticidų, sukauptų Ližių gyvenvietėje, nebeliks iki šio mėnesio pabaigos. Tačiau likus kiek daugiau nei savaitei rajono aplinkosaugininkai sako abejojantys, ar pesticidai tikrai bus laiku išvežti. Jau kurį laiką niekaip neprisiruošiama išvežti transportavimui paruoštų 40 statinių su pavojingais chemikalais. Anot Klaipėdos rajono savivaldybės ekologo Remigijaus Alšausko, delsimo priežastys jam nėra žinomos. Apie problemą esą buvo informuotas ir rajono meras.

Sandėlį su 80 tonų pesticidų saugo vienintelis žmogus, gyvenantis netoliese. Anot aplinkosaugininkų, pesticidai niekam nereikalingi, tačiau vertingos yra statinės, kuriose jie laikomi. Žmonės pesticidus iškratydavo, o metalines 200 litrų statines pavogdavo.

Tuo tarpu Ližių gyventojai sako, jog nuolat jaučia baimę, kad kas nors nenutiktų. O papūtus vėjui žmonės tikina dūstantys nuo chemikalų smarvės.

Iš Lietuvos pesticidus išveža ir utilizuoja viena Vokietijos įmonė, laimėjusi Aplinkos ministerijos konkursą. Ministerija tikina, jog senų pesticidų sankaupų šalyje nebeliks per ateinančius metus. Chemikalų utilizavimas Lietuvai kainuos apie 10 mln. litų.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.