aA
Penktadienį Pekine baigėsi tualetų temai skirtas kasmetinis tarptautinis susitikimas, kuriame paraginta iš esmės pagerinti pasaulio tualetų sistemas. Tris dienas trukęs renginys, kuriame dalyvavo 200 ekspertų iš 15 šalių, baigėsi tarptautinę tualetų dieną.
Svarbiausias renginio organizatorius Jackas Simas teigė: "Tualetas yra esminė žmogaus teisė. Negalime gyventi neturėdami tinkamų tualetų". Organizatorius paragino žmones sulaužyti su tualetais susijusius tabu. "Tai, apie ką nekalbama, negali būti pagerinta", - aiškino J. Simas.

Konferencijoje akcentuota, jog reikia dar daug nuveikti, kad būtų pagerintos sąlygos viso pasaulio tualetuose. "Sukelkite tualetų revoliuciją savo bendruomenėje, - raginama ekspertų pranešime. - Suburkite panašiai mąstančius žmones ir reikalaukite gerų tualetų. Pamatę purviną tualetą tą pačią dieną apskųskite jo savininką".

Organizacija, į kurią yra susibūrę tualetų ekspertai ir kuri turi atstovybes 18 šalių, ypač paragino gerinti tualetus besivystančiose šalyse.

Jungtinės Tautos yra iškėlusios tikslą iki 2015 metų perpus sumažinti žmonių, kuriems nėra teikiamos tinkamos sanitarinės paslaugos, skaičių. Pekino konferencijos organizatorių skaičiavimais, šiuo metu galimybės pasinaudoti tokiomis paslaugomis neturi 2,6 mlrd. pasaulio gyventojų.

Pekinas susitikimui buvo pasirinktas dėl to, kad 2008 metais mieste vyks olimpinės žaidynės ir kad prasta sanitarinių sąlygų priežiūra leido lengviau plisti SŪRS virusui.

Trečiadienį prasidedant konferencijai Pekino vicemeras Ji Linas sakė, jog per ateinančius trejus metus mieste bus pastatyta virš 700 žvaigždutėmis įvertintų tualetų. Vicemero teigimu, Pekine jau pastatyta daugiau kaip 2 tūkst. standartinių tualetų, o iki 2008-ųjų ketinama kasmet pastatyti dar po 400 tualetų. Šios pastangos miestui per metus atsieis po 80 mln. juanių (9,8 mln. JAV dolerių).

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.